Ziņojums par Latvijas bibliotēkām 2022. gadā

LNB Bibliotēku attīstības centrs sadarbībā ar citiem LNB speciālistiem ir sagatavojis pēc kārtas piekto pārskatu par Latvijas bibliotēkām ar mērķi dokumentēt nozīmīgākās 2022. gada bibliotēku jomas tendences, izvērtējot tās ciešā sasaistē ar notikumiem sabiedrībā un nozares aktualitātēm starptautiskā un nacionālā līmenī.

 

2022. gada ziņojuma struktūra veidota nedaudz atšķirīgi no iepriekšējiem ziņojumiem – tā balstīta Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (IFLA) 2022. gada attīstības tendencēs, lai nostiprinātu bibliotekāru izpratni par to, kā Latvijas bibliotēku darbs iekļaujas starptautisko nozares organizāciju paustajās vadlīnijās un atziņās, kā arī veidotu ciešāku apziņu, ka esam daļa no globālas bibliotēku nozares kopienas. IFLA attīstības tendencēs uzsvērts: ka “mūsu joma ir tikai tik spēcīga, cik daudz cilvēku jūtas tai piederīgi. (..) Tas ir priekšnoteikums, lai īstenotu iespējas, par ko tik daudz runājam, proti, globālu kopienu, kurā cilvēki dalās vērtībās, pieredzē un idejās, lai virzītos uz mērķu sasniegšanu”.

 

Pārskata ziņojums gatavots cieša sasaitē ar Latvijas Bibliotēku nozares stratēģijā 2023–2027 iezīmētajiem stratēģiskajiem virzieniem, izgaismojot bibliotēku lomu demokrātijas un medijpratības procesos, kopienu stiprināšanā un noturībā, kā arī ar mērķi atbalstīt sabiedrību ar kvalitatīvu pakalpojumu piedāvājumu.

 

 
Bibliotēku attīstības centrs
Latvijas Nacionālā bibliotēka | Attīstības departaments