Ziemeļvalstu literatūras nedēļa Salaspilī

Ziemeļvalstu literatūras nedēļa
 
Šogad mums labi pazīstamais projekts Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir mainījis savu nosaukumu un turpmāk sauksies ZIEMEĻVALSTU LITERATŪRAS NEDĒĻA. Ziemeļvalstīs projekts norisinās jau 22. reizi, Latvijā  - 21. reizi. Šis projekts ir unikāls ar to, ka gada vistumšākajā laikā daudzās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēkās un skolās vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Šogad Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas tēma ir Ziemeļvalstu varoņi.
 
Saulkalnes filiālbibliotēkā Ziemeļvalstu literatūras nedēļas ietvaros tika rīkots pasākums PII Daugaviņa vecākajai grupai. Tas notika bērnudārza telpās 21.novembrī. Projekta veidotāji šogad jaunākajai lasītāju grupai piedāvāja zviedru autoru Agneses un Eliasa Volundu darbu „Rokasgrāmata supervaroņiem”. Latviešu valodā šī grāmata vēl nav tulkota, toties bija pieejams oriģināls pdf formātā. Par cik grāmata veidota kā komikss, tas arī tika izvēlēts šī gada pasākumam bērnudārzā – uz interaktīvās tāfeles tika “izlasīta” visa grāmata. Bērni ar patiesu interesi skatījās oriģinālās grāmatas bilžu stāstu, vienlaicīgi klausoties bibliotekāres brīvas formas teksta atstāstījumu.  
Grāmatas pamattēma ir iespējamais mobings (apcelšana, pāri darīšana) no vienaudžu puses. Grāmatas varone Līsa, glābjoties no pāridarītājiem, bibliotēkā atrod grāmatu, kas iemāca, kā iegūt dažādas spējas un kļūt par supervaroni. Līsa visu apgūst, taču izvēlas nevis atriebties pāridarītājiem, bet gan palīdzēt nelaimē nonākušajiem.
Šie temati arī tika pārrunāti ar bērniem pēc grāmatas stāsta noskatīšanās – ko nozīmē būt varonim, ko bērni saprot ar vārdu “varonis”, vai ir labi darīt pāri citiem, kāds varonis gribētu būt katrs bērns, kādas gribētu varoņu īpašības.
Nobeigumā bērni saņēma krāsojamās lapas ar sižetiem no grāmatas. Attēlā bērni “lido”, attēlojot vienu no grāmatas galvenās varones Līsas prasmēm.
 
Dienvidu filiālbibliotēkā Ziemeļvalstu literatūras nedēļa iesākās jau 5.novembrī ar grāmatu izstādi „Varoņi Ziemeļvalstu literatūrā”. Izstādē tika izvietotas Ziemeļvalstu autoru grāmatas gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Rīta stundas lasījumi notika 6. un 8.novembrī, kad bibliotēkā ieradās 3 PII „Saime” bērnu grupas, kopā 63 bērni un 6 audzinātājas. Bērni tika iepazīstināti ar grāmatām - U.Grosfelde „Maija ielas peles”, T.Selli „Mia ir priecīga”, G.Helbemee “Leģenda par veco Tomasu”. Katra bērnu grupa izvēlējās, kuras grāmatas fragmentus klausīties. Tika pārrunāti notikumi un varoņu rīcība šajos darbos. Bērni iepazinās arī ar bibliotēkas telpu un to, ko tā piedāvā bērniem: grāmatas, spēļu grāmatas, periodiskos izdevumus, CD un DVD. Dalībnieki pēc pasākuma guva atziņu, ka šeit katrs var atrast un uzzināt ko jaunu atbilstoši savām interesēm. Viņi tiek laipni gaidīti apmeklēt bibliotēku arī turpmāk.
Krēslas stundas lasījums „Varonis un laiks” pieaugušajiem notika 12.novembrī. Pasākuma apmeklētāji tika iepazīstināti ar slavenākajiem mūsdienu igauņu autoriem, kas tulkoti latviešu valodā. Bibliotēkas vadītāja pastāstīja sarkastiskā un provokatīvā Mihkela Muta biogrāfiju, par viņa darbiem, arī eseju „Par ko domā zilonis”, ar kuru rakstnieks piedalījās š.g. Londonas starptautiskajā grāmatu gadatirgū. Sveču gaismā kopīgi tika lasīts fragments no Mihkela Muta kaleidoskopiskā romāna „Igauņu apgraizītājs”, kura tēmas par Eiropas kultūras telpu, globalizāciju, mūsdienu varoni ir aktuālas un līdzīgas visās Baltijas valstīs. Autora ironiskais, groteskais un humoristiskais skatījums izraisīja pārdomas un diskusiju par to, kā mums iekļauties šajā Eiropas telpā, veidot savu valsti un identitāti.
 
Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā Ziemeļvalstu Literatūras nedēļai savijoties ar mūsu valsts svētkiem un nozīmīgo notikumu - Latvijas valsts simtgades svinībām, pasākumi iesākās patriotiskā gaisotnē. Īpašu pacilātības sajūtu mums sniedza skolotāja Anita Voras kopā ar audzēkni Elīzu Slokenbergu, norunājot O. Vācieša dzejas rindas un rosinot katru apzināties, ka esam ļoti īpaša vēsturiskā notikuma liecinieki, un novēlēja sajust svētku prieku.
Iepazīstinot ar zviedru bērnu rakstnieces A.Lindgrēnes bagātīgo daiļradi, lasījumos jau vairakkārt esam izmantojuši autores literāros darbus, un arī šoreiz mēs izvēlējāmies lasīt fragmentus no grāmatas „Ronja – laupītāja meita”. A.Lingrēne par sava stāsta ieceri stāstījusi: „Viss sākās, kad reiz gāju gar augstu kalnu, kura galā atradās sena pils, kas bija pāršķelta uz pusēm. Nodomāju – kādi gan cilvēki tur kādreiz dzīvoja? Varbūt tās bija divas laupītāju ģimenes – vienai bija meita, otrai dēls? Tajā pašā mirklī man dzima doma uzrakstīt šo Romeo un Džuljetas stāstu”. 1984.gadā ir iznākusi filma, kura kļuva par tā gada visvairāk skatīto kinodarbu Zviedrijā. 1985.gadā Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā filmai piešķīra balvu „Sudraba lāci”.  Ir iestudēti neskaitāmi uzvedumi, mūzikli un pat ģimenes opera. Arī Latvijas teātros stāsts par Ronju iestudēts vairakkārt, tostarp Dailes un Leļļu teātrī. Stāsts ir par diviem laupītāju bērniem Ronju un Birku. Patiesu draudzību, izraujošiem un drosmīgiem piedzīvojumiem.
Pasākuma noslēgumā tika izspēlēta spēle, kurā bija jāizvēlas varonis, kuru raksturo atbilstošais priekšmets. Kā izrādās šis uzdevums bērniem nebija sarežģīts, jo skandināvu literārie varoņi ir labi atpazīstami.
Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas laikā tika noorganizēti 7 pasākumi, kurus kopumā apmeklēja 163 bērni.
 
Ziemeļvalstu nedēļa ir piemērots brīdis kopīgam lasījumam, rudenīgām pārdomām par literatūru un dzīvi.
Paldies skolotājām par atsaucību! Uz veiksmīgu turpmāko sadarbību!
Lai grāmatu lasīšana ir kā vērtīgs ieradums!
 
Sagatavoja:
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja I.Siņica
Saulkalnes filiālbibliotēkas vadītāja A.Grīnblate
Dienvidu filiālbibliotēkas vadītāja D.Mosāne
Foto: L.Ozoliņa, A.Grīnblate