Tikšanās ar rakstnieci Ilzi Jansoni

Salaspils novada bibliotēkā  3. novembra vakarā notika kārtējā VKKF atbalstītā projekta “Rakstnieks. Personība. Lasītājs”  tikšanās. Šajā reizē bibliotēkā viesojās rakstniece, teoloģe un literatūrkritiķe Ilze Jansone. Saruna noritēja par izdevniecības  “Dienas grāmata” sērijā  “Es esmu” iznākušo grāmatu “Laika rēķins”, kas veltīta pirmajai latviešu modernā romāna autorei, ceļotājai, antropoloģei un bibliotekārei Ilzei Šķipsnai (1928-1981).

 

Iesākumā Ilze Jansone nolasīja eseju par to, kā tapis romāns, kā pamazām rakstniece caur laikabiedru atmiņām, Šķipsnas grāmatām un vēstulēm iepazinusi trimdas rakstnieci, cilvēku ar jūtīgu, smalku  dvēseli.  Ilze Šķipsna visu mūžu juta sevi sadalītu starp divām pasaulēm – viņa vēlējās būt mājās, taču vienlaikus apzinājās, ka nespēj pieņemt tajā laikā  Latvijā valdošo  režīmu.   

 

Vēl joprojām Ilzes Šķipsnas atstātais literārais mantojums mūsdienu lasītājiem  ir pasvešs, abi viņas romāni — “Aiz septītā tilta” un “Neapsolītās zemes” — Latvijā izdoti jau diezgan pasen, 1997. gadā, tāpat arī stāstu izlases nepiesaista caurmēra lasītāja uzmanību. Tikšanās ar Ilzi Jansoni bija kā pamudinājums un ierosinājums izvēlēties lasīšanai kādu no Ilzes Šķipsnas literārajiem veikumiem.

 

Teksts: Igeta Gredzena
Foto: Juris Briedis