Siguldas novada bibliotēka piedalās Erasmus+ mācību mobilitātē Polijā

 

No 2024. gada 29. septembra līdz 6. oktobrim Siguldas novada bibliotēkas darbinieki piedalījās Erasmus+ mācību mobilitātes pieaugušo izglītības sektorā “Bibliotēkas darbinieku profesionālo kompetenču pilnveide pieaugušo izglītības, attīstības un jauninājumu veicināšanai” darba ēnošanā Polijā, Projekta Nr. 2024-1-LV01-KA122-ADU-000201129. Mobilitātes mērķis – uzlabot iespējas pieaugušajiem un senioriem gūt jaunas zināšanas no ārvalstu pieredzes Siguldas novada bibliotēkās, sekmējot neformālo izglītību un veicinot mūžizglītību.

 

ERASMUS+ mācību mobilitātes pieaugušo izglītības sektorā darba ēnošanā uz Poliju devās 7 darbinieki no dažādām Siguldas novada bibliotēkām.

 

Darbinieki apmeklēja pašvaldības iestādes, publiskās bibliotēkas, skolu bibliotēkas, piedalījās izzinošos semināros un radošajās darbnīcās. Darba ēnošanas programma bija specializēta bibliotēku darbiniekiem. Uzņemošās organizācijas Polijā "Fundacja Bądź Aktywny" nodarbošanās ir tiešā veidā saistīta ar pieaugušo izglītību, aktivitātēm, attīstot mūžiglītības iespējas gan profesionālajā, gan neformālajā izglītībā, līdz ar to darba ēnošanā Siguldas novada bibliotēkas darbinieki iepazinās ar Polijas labās prakses piemēriem tieši bibliotekārajā darbā un pakalpojumu klāstā.

 

Tika apmeklēta Varšavas Universitātes bibliotēka, kurā darbinieki iepazinās ar bibliotēku, veica darba vērošanu, ieguva noderīgu informāciju. Darbinieki tika iepazīstināti ar bibliotēkas krājumu, digitālajām tehnoloģijām un sistēmām, ko Varšavas Universitātes bibliotēka pielieto bibliotekārajā darbā. Tika apmeklēts Varšavas Universitātes bibliotēkas botāniskais dārzs, kas izveidots uz bibliotēkas jumta un apvieno mūsdienu tehnoloģiju laikmetu ar dabisku vidi.

 

Tika apmeklēta Moščenicas publiskā bibliotēka (Gminna Biblioteka Publiczna w Moszczenicy), kas krājuma un aktīvo lasītāju apjoma ziņā ir līdzvērtīga Siguldas novada bibliotēkai. Vizītes laikā bibliotekāri piedalījās lasītāju apkalpošanā, darbinieki tika iepazīstināti ar bibliotēku informācijas sistēmu SOWA OPAC, piedalījās grāmatu ilgtspējas procesu nodrošināšanā, tai skaitā grāmatu apvākošanā, iesiešanā. Notika arī tikšanās ar Moščenicas komūnas mēru, tādējādi darbinieki apmainījās ar starpvalstu labās prakses piemēriem. Mobilitātes dalībnieki piedalījās radošajās darbnīcās, kuru pamatā bija iespēja gūt pieredzi darbā ar ekoloģiskiem, dabai draudzīgiem un otrreizēji pārstrādātiem materiāliem.

 

Polijā daudzas bibliotēkas tiek dēvētas par mediatēkām, jo to krājumā ir plaši mediju materiāli (grāmatas, filmas, mūzika, preses izdevumi, virtuālā realitāte, videospēles) un plašs digitālais aprīkojums. Svarīgs aspekts Polijas bibliotēku tēla veidošanā, ko pamanīja bibliotekāri, ir ieguldījums bibliotēku telpu aprīkojumā, telpu plašums un ļoti labs, kvalitatīvs apgaismojums.

 

Mobilitātes ietvaros, darbinieki apmeklēja mediatēku “MEMO” Lodžas pilsētā, kurā uzsvars ir tieši uz digitālizāciju, ICT tehnoloģijām. Tā apvieno tradicionālās bibliotēku kolekcijas ar pieeju modernajām tehnoloģijām, aprīkota ar skaņu ierakstu un montāžas studijām;  iekārtota spēļu telpa ar jaunākajām PlayStation un Xbox konsolēm, VR sistēmu, lidojumu un sacīkšu simulatoriem, LEGO radošo telpu. Interesanti, ka šīs mediatēkas krājumā ir  plaša komiksu kolekcija (4000 vienības). Mūzikas cienītājiem tiek piedāvāta plaša mūzikas instrumentu izvēle un vinila plašu kolekcija. Mediatēkā darbojas kafejnīca, lasītāju un kinomīļu klubs.  Savukārt Veličkas mediatēkā (Mediateka - Biblioteka w Wieliczce) darbinieki tika iepazīstināti ar pieaugušo izglītības programmām, bibliotēku informācijas sistēmu, kā arī telpām, kurās notiek dažādas apmācības un semināri pieaugušajiem. Tikko atklātās jaunās telpas radīja jaunus iespaidus un idejas darbībai Latvijā.

 

Lielākos iespaidus un zināšanas Siguldas novada bibliotēkas darbinieki ieguva tieši publiskajā bibliotēkā “Mediateka – 800 lecia” Piotrków Trybunalski pilsētā. Tajā darbinieki iepazinās ar pieaugušo izglītības programmām, grāmatu krājumu, aktivitātēm, kā arī jaunākajām tehnoloģijām, ko Polijas kolēģi pielieto ikdienas darbā ar pieagušajiem un senioriem. Bija iespēja piedalīties zinātniski izglītojošās radošajās darbnīcās. “Mediateka – 800 lecia” atvērta 2018. gadā, tās  platība 7 447.87 m2. Bibliotēkas ēka veidota kā atvērta grāmata. Papildus bibliotekārajiem pakalpojumiem, mediatēka veic arī citas funkcijas, tostarp sociālās, kultūras un zinātniskās, līdzīgi kā Varšavas Kopernika zinātnes centrs ar mērķi iedvesmot cilvēkus eksperimentēt, izprast pasauli un rīkoties atbildīgi. Noslēdzošajā dienā bibliotēku darbinieki tikās ar apgabala mēru, bibliotēkas “Mediateka – 800 lecia” vadītāju, bibliotēkas pārstāvjiem, uzņemošās organizācijas vadību, lai pārrunātu iespaidus, iegūtās zināšanas un prasmes, kā arī pārrunātu turpmāko iespējamo sadarbību.

 

Mājupcelā tika apmeklēta Ļubļinas bibliotēka “Bioteka”, kura uzskatāmi ir Eiropas Savienības piemērs - kā ekoloģiski un ar dabas materiāliem var iekārtot telpas un darba vidi. Biotēka izceļas ar savu neparasto interjeru, ko veidojis arhitekts Grzegozs Kloda. Darbinieki iepazinās un izmēģināja darboties ar digitāliem rīkiem – robotiem - ko Ļubļinas biotēka pielieto savā darbā, strādājot pieaugušo izglītībā, pielietojot interesantu pieeju. Biotēkas darbība ir vērsta uz četriem galvenajiem pīlāriem: mantojumu, animāciju, izglītību un attīstību, pamatojoties uz literatūru. Biotēka ir pielāgota cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tajā ir darbnīcu telpas, spēļu istaba un datoru telpa. Bibliotēkā ir atvērta tipa plānojums, kas funkcionāli sadalīts, lai vienlaikus varētu veikt dažādas aktivitātes dažādām vecuma grupām. Zaļie augi, pareizi izvietoti plaukti un atsevišķu zonu iekārtojums nodrošina, ka akustiskā mijiedarbība tiek samazināta līdz minimumam. Tāpēc bibliotēkā var ērti organizēt ne tikai grupu darbnīcas, bet arī nodrošināt vietu individuālajām mācībām. Bibliotekāru īstenotā programma atbalsta mūžizglītības ideju. Papildus tiek īstenotas nevalstisko organizāciju pārstāvju rosinātas izglītības un kultūras iniciatīvas. Literatūras, tehnoloģiju un ekoloģijas kombinācija padara bibliotēku par sociāli iesaistītu telpu. Ievērības cienīga ir sabiedrības līdziesaistes iniciatīva - visi Biotēkas augi tika savākti kā Ļubļinas iedzīvotāju sociālais ziedojums.

 

Kopumā darbinieki Erasmus+  mācību mobilitātē pieaugušo izglītības sektorā ieguva gan jaunas zināšanas bibliotekārajā darbā, gan uzlaboja savas komunikācijas un valodas prasmes, guva pieredzi strādāt komandā kopā ar dažādu tautu cilvēkiem, kā arī paplašināja savas personīgās zināšanas par Eiropas Savienības kultūrvēsturisko mantojumu Polijā.

 

Šī bija projekta pirmā mobilitāte, rudenī Siguldas novada bibliotēkas darbinieki piedalīsies vēl  Erasmus+ Mācību mobilitātē pieaugušo izglītības sektorā apmācībās un kursos Itālijā un Portugālē.

 

Siguldas novada bibliotēkas darbinieku mācību mobilitāti pieaugušo izglītības sektorā līdzfinansē Eiropas Savienība.