​Rakstnieks. Personība. Lasītājs

4. novembrī Salaspils novada bibliotēkā VKKF atbalstītā projekta “Rakstnieks. Personība. Lasītājs” ietvaros viesojās rakstniece Inga Žolude. Saruna risinājās par rakstnieces romānu “Vendenes lotospuķe”, kas veltīts izcilajam dzejniekam un rakstniekam – Jānim Porukam.

Inga Žolude iepazīstināja klātesošos ar romāna tapšanu, plaši pētīto avotu klāstu, satiktajiem cilvēkiem, kuri sniedza atbalstu, lai romāns taptu pilnestīgs. Jānis Poruks dzīvoja laikmetā, pārpilnu vēsturiskiem notikumiem un kultūras faktiem. Dziesmu svētki un 1905. gada revolūcija, uz skatuves nāk un iet ievērojami tā laika mūziķi un literāti. Rakstniece atklāja Jāņa Poruka tuvo draudzību ar Emīlu Dārziņu, sarežģītās attiecības ar Rūdolfu Blaumani un mecentātu Hermani fon Vestermani. Un protams, liktenīgā mīlestība, Vendenes lotospuķe - Ernestīne Pētersone, kura kļuva par Poruka dzīvesbiedri un sargeņģeli viņa mūža nogalē.

Inga Žolude atklāja, ka ir kļuvusi par Jāņa Poruka aizstāvi un vēstnieci, jo Poruka literārais mantojums mūsdienās ir līdz galam neiepazīts un aizmirsts. Viņa smaidot bilda, ka nākamā romānu cikla “Es esmu..” sērija, varētu būt veltīta tikai Jānim Porukam un tās būtu 13 interpretācijas par dzejnieka un rakstnieka dzīvi.

Paldies Ingai Žoludei par aizraujošo ceļojumu Jāņa Poruka pasaulē!