Prese kā "tautas morāliskās elpošanas orgāns"

Atzīmējot latviešu avīžniecības 190. jubileju, Salaspils novada bibliotēka 3.februārī plkst. 16.oo aicina uz lekciju-priekšlasījumu par tēmu Latvijas 20.-30. gadu prese kā „tautas morāliskās elpošanas orgāns”, lektore – grāmatas „Rīga bohēmas varā” (2002) autore, Dr.hist. Ineta Lipša.

 1822.gada 5.janvārī Jelgavā sāk iznākt pirmais laikraksts latviešu valodā „Latviešu Avīzes”.

 „Prese tautai jāaudzina un – kas ir vēl būtiskāk – tā nedrīkst pamudināt uz neceļiem jaunatni. 20. gadu vidū preses tirgū ne tikai ienāca tā sauktie dzeltenās preses izdevumi, bet arī centrālie laikraksti drukāja visādus romānus turpinājumos, kas tika apvainoti erotisma un citādas sliktas priekšzīmes kultivēšanā. Taču latvju pedagogi, mācītāji un citi tamlīdzīgi konservatīvie bija modri un lūkoja nodrošināt to, ko zinātniski varētu dēvēt par morālo protekcionismu demokrātijā. Bija ļaudis (un tie bija tie aktīvākie pilsoņi), kas uzskatīja, ka pašnāvībās, īpaši romantiskajās, vainojama prese, kas informēja par tādiem gadījumiem. Tas pats ar laulību šķiršanu (jo jaunatne tak šo salasījusies vairs netic, ka iespējama laimīga laulības dzīve)…”

Kā tad īsti – prese kā pareizas vai nepareizas priekšzīmes rādītāja – par to klausīsimies un diskutēsim 3.februārī plkst. 16.oo Salaspils novada bibliotēkā.

No 16.janvāra bibliotēkas lasītavā skatāma izstāde „190 gadu latviešu avīžniecībai”.

Visi laipni gaidīti!