Pieredžu kolekcionāre Brīnumzemē

 

 

Salaspils novada bibliotēka 10. maijā cikla “Ceļotāju stāsti” ietvaros aicināja uz tikšanos producenti Elvitu Ruku, kura dalījās neparastā pieredzē par savu viesošanos brīnumzemē Turkmenistānā, kas tiešām ļoti atšķīrās no tipiska ceļotāja skatījuma.

 

To, cik Elvitas Rukas kā ceļotājas dažādu skatupunktu piedzīvotais ir neparasts, norādīja jau tas, cik atšķirīgas pieredzes vienas valsts ietvaros viņa ir uzkrājusi – no vienkārša tūrista, notikumu aculiecinieka līdz Goda viesa statusam. Elvita izstaroja lielu apņēmību, atzīstot, ka, lai gan Turkmenistāna ir viena no slēgtākajām valstīm pasaulē, kurā nav tik viegla iekļūšana un sava ierašanās ir jāattaisno, jau sākotnēji nospriedusi, ka darīs visu, lai viņu ielaistu zemē, kur dzimusi viņas vecmāmiņa, attaisnojoši piemetinot, ka cilvēka dabai piemīt – ja nelaiž, tad jo īpaši lielāka vēlme ir tur nokļūt.

 

Valsts, kurā ir tik daudz nepierasta, neparasta un brīnumaina, kas eiropieti izsit no līdzsvara, izraisot kultūršoku – tāda ir Turkmenistāna. Prezidenta kults, pārspīlēts krāšņums, lielummānija, paradoksalitāte, pompozitāte, pasākumu grandiozitāte, salda apsolījuma zeme, kontrasts pie kontrasta, mūsdienu prozas neesamība, skatuviskā reprezentācija – galvenie atslēgvārdi, ko Elvita tur piedzīvoja savā pieredžu kolekcijā. No tādas pieredzes galva var sagriezties ļoti ātri - atzina ceļotāja. Brīnums kā fenomens var izraisīt apbrīnu, pārsteigumu, pārdzīvojumu, kas saistīts ar ļoti lielu izbrīnu, bet ne vienmēr tas ir saistīts ar pozitīvām emocijām, ceļotājas stāstījums to apliecina. Baudīt pieredzi, kas ir pretstatu pārpilnība visam iepriekš piedzīvotajam, arī ir pieredze.

 

Elvita savā ceļā ne tikai guva, bet arī deva, caur meistarklašu vadīšanu studentiem viņa redzēja savu potenciālu – nest Eiropas kultūru. Piepildījās arī cerētais -  nolikt ziedus uz Kārļa Ulmaņa kapa vietas. Šī zeme ir brīnums mums, ceļotājiem, bet tikpat liels brīnums, mēs esam viņiem, jo šai viesmīlīgajai tautai katrs viesis ir īpašs.

 

Paldies Elvitai par aizraujošo stāstījumu! Pasākuma apmeklētājiem bija arī iespēja noklausīties bagāto pieredžu ceļotājas priekšlasījumu, ko, ļoti iespējams, drīz varēsim arī lasīt drukātā veidā. Autore atklāja, ka viņas kā rakstnieces nākotnes plānos ietilpst projekta “15 jukušas avis” (15 bijušās padomju republikas) stāstu sērijas turpinājums. Kopš 2008. gada šajā vērienīgajā izpētes projekta sērijā jau ir iznākušas 4 stāstu grāmatas par Uzbekistānu, Tadžikistānu, Kirgizstānu, Gruziju, kas pieejamas lasītājiem arī mūsu bibliotēkā https://ej.uz/34ft

Kad ceriņu mākoņi aizpeldēs, saulaino pieneņu pļavas pārziedēs, tad putnu traļļi ieskandinās vasaru - gadalaiku, kurā paši piedzīvojam dabu tās krāšņumā, baudām tuvākus vai tālākus galamērķus. Uz tikšanos rudens sezonā!

 

Santa Stikute

Salaspils novada bibliotēka