Pieredzes apmaiņas brauciens uz Helsinkiem un Tallinu

 

                Pēc ilgāka pārtraukuma Salaspils novada bibliotēkas darbinieki devās 2 dienu profesionālas pieredzes apmaiņas braucienā. Šogad mūsu ceļš veda uz Tallinu un Helsinkiem. Iedvesma turpmākajam darbam gūta Tallinas Centrālajā bibliotēkā un Helsinku Centrālajā bibliotēkā “Oodi.”

                Bibliotēka “Oodi” atklāta 2018.gada 5.decembrī, Somijas Republikas 101.dzimšanas dienas priekšvakarā. Būvniecības izmaksas - 98 miljoni eiro, kur 70% izmaksu sedza Helsinku pašvaldība. Bibliotēka atrodas blakus modernās mākslas muzejam «Kiasma», Helsinku mūzikas namam, Parlamenta ēkai un «Finlandia» koncertzālei. Ēka projektēta kā viena no visbrīvāk pieejamām ēkām Ziemeļvalstīs.

                 Bibliotēkas arhitektūra, plānojums, akustika, robotizācijas izmantošana grāmatu šķirošanā, izdevumu un telpu rezervācijas sistēma un daudzveidīgs pakalpojumu klāsts liek secināts, ka bibliotēka pilnībā iekļaujas sabiedrības vērtību sistēmā – sabiedrība atzīst par nepieciešamību publiskās bibliotēkas uzturēt un cilvēki – par nepieciešamību tās lietot.  Jebkurš var izmantot jaunākās tehnoloģijas kā 3D printeri, lielformāta izdruku, etiķešu printeri, mācīties gatavot, šūt – individuālo prasmju pilnveidei un mācībām šeit tiek pievērsta ļoti liela nozīme. Telpu funkcionalitāte un pieejamība rosina te uzkavēties, lasīt, sarunāties mācīties vai vienkārši atpūsties. Liela vērība tiek pievērsta ģimenēm – nodrošinot gan vietu, gan aktivitātes, tā radot kopības sajūtu un līdz ar to bibliotēkās labprāt tiek pavadīts brīvais laiks.

                  Iepazīstoties ar bibliotēkas darbu, secināts, ka liela nozīme ir valsts attieksmei un finansējumam, kas tiek piešķirts bibliotēkai. Tas dod iespēju bibliotēkai attīstīt savu pakalpojumu klāstu, ieviešot modernas tehnoloģijas un piesaistot kvalificētus darbiniekus.

                 Tallinas Centrālās bibliotēkas sistēmā ietilpst 17 filiāles un bibliobuss. Kopā sistēmā strādā vairāk kā 100 darbinieku. Bibliotēkas galvenajā ēkā atrodas abonements, mūzikas lasītava, bērnu un jauniešu literatūras nodaļa, periodikas zāle, lasītava un administrācija. Mūzikas lasītavā pieejams plašs mūzikas ierakstu klāsts. Te iespējams uz mājām paņemt arī mūzikas instrumentus. Liela nozīme bibliotēkas pakalpojumu popularizēšanā un cilvēku piesaistīšanā atkarīga no bibliotēkas darbinieku iniciatīvas. Spēja ne tikai strādāt savu darba pienākumu ietvaros, izmantojot tradicionālās metodes, bet bibliotēkas apmeklētājus uzrunājot personīgi.

                   Īpaši tiek akcentēta bibliotēkas kā vietējās kopienas sociālā centra funkcija, kurā var ne tikai lasīt grāmatas un tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem uzzināt ko jaunu, bet piedalīties valodu apmācību grupās, dažādās praktiskās darbnīcās, kā arī nomāt sporta inventāru un remontdarbiem paredzētos instrumentus.

                   Braucienā guvām priekšstatu par ziemeļvalstu bibliotēku sistēmu un darbību, radām atbildes uz interesējošiem jautājumiem un smēlāmies radošas idejas. Šī pieredze noteikti noderēs veidojot mūsu bibliotēkas nākotnes plānus un pasākumus bibliotēkas lietotāju piesaistē un esošo lietotāju atbalstā.