PERMAKULTŪRAS DZEJAS DĀRZĀ NOVĀKS ARBŪZU RAŽU

No ārpuses zaļš un strīpains, iekšā – noslēpums. Kas ir šī dīvainā sēne uz maza kātiņa ar milzīgu, apaļu cepurīti? Nezālītes pirmajā dzejoļu un rindu krājumā ļauts ielūkoties sievietes pasaulē, sarunā ar sevi un ar vīrišķo. Alkās pietuvināties īstai mīlestībai un izdzīvot to. Ceļā uz to ir viss – piedzīvojums, saprašanās labirinti, kuros maldīties, maigums un postoša kaisle, erotika un neirotika –, bet pāri visam sevis iepazīšana un harmonijas meklējumi.
Arbūzs kā vilinājums, kā auglības laiks, kā piebriedis sievas vēders gaidībās, kā pirmais kucēns, kas jāslīcina… Interesanti, vai arbūzi slīkst, ja tos samet upē?
Par godu Dzejas dienām Salaspilī klajā nāks ilustrēta grāmata “Arbūzs”, kas būs pirmais izdotais salaspilietes Agneses Reķes prozas un dzejoļu krājums. Tas ir nekomerciāls projekts, kurā būs apkopoti radošie darbi, kas tapuši vairāku gadu garumā, kompozicionāli veidojot jaunu stāstu un dramaturģiju, kas vēsta par attiecībām, mīlestību un spēju saprasties. Grāmatas vākam un ilustrācijām izmantotas Lāsmas Semerovas gleznas, kas tapušas īpaši šim projektam, gan arī iepriekš. Grāmatas atvēršanas svētki kopā ar gleznu oriģinālu izstādi notiks 11. septembrī Permakultūras dzejas dārzā Salaspils novada dārzkopības kooperatīvā “Upeslīči”, kur Maija Gauše audzē arbūzus.
Kā tas notiks? Par to stāsta pati Nezālīte: “Viesus gaidīsim jau no vieniem dienā, kad siltumnīcā kopīgi iekārtosim gleznu izstādi, izrotāsim dārzu ar gaismiņu virtenēm, uz ugunskura vārīsim burtiņzupu.
Plkst. trijos dosimies pārgājienā cauri mežam pa jaunizveidoto Arbūzu ielu uz Selēku ezeru, lai peldinātu arbūzu un paskatītos, vai tas prot peldēt. Kad plkst. piecos atgriezīsimies, burtiņzupa būs gatava, un nogaršosim to. Kopā ar dārza saimnieci Maiju Gauši, grāmatas mākslinieci Lāsmu Semerovu un autori Nezālīti apskatīsim permaKultūras dārza jaukumus un ievāksim jauno grāmatu ražu. Tad kopā sēdēsim pie ugunskura vai vasarnīcā, kur lasīsim, klausīsimies dzeju, kopā muzicēsim.
Līdzi ieteicams ņemt savas karotītes, bļodiņas, krūzītes, siltās ugunskura drēbes un ērtos pārgājiena apavus, varbūt arī kādu peldu kostīmu un dvieli. Arī kādu sēžamo, kur apsēsties. Tiem, kam ir, ņemiet līdz savas personīgās arfas, cītaras, klarnetes, stabules, mutes ermoņikas un gičas, lai vakarā varam kopīgi pamuzicēt. Ņemiet līdzi savus mīļākos dzejoļus, kurus kopīgi lasīsim, klausīsimies. Ņemiet līdzi lampiņu virtenes, ar kurām izrotāt dārzu. Un vēl, ja jums būtu kušķītis sausa un smaržīga siena, tad Dzejas zirgs, kas ganās dārzā, būtu ļoti priecīgs, ja jūs tādu viņam atvestu…
Kā nokļūt? Ar automašīnu, ar draugiem. Ja ļoti vēlaties līdz mums nokļūt, bet nezināt, kā, noteikti sazinieties ar mani, un kopīgiem spēkiem izdomāsim, kā to vislabāk izdarīt. Esiet atbildīgi pret savu un draugu veselību! Palieciet mājās, ja esat saaukstējies vai nejūtieties labi.”
Ar Salaspils novada pašvaldības kultūras projektu finansiālu atbalstu tiks izdoti 500 eksemplāru, no kuriem daļa nonāks dzejas draugu rokās, bet daļa – reģionu galvenajās bibliotēkas un to filiālēs.
Vairāk par jauno grāmatu un aktivitātēm meklējiet Facebook vietnē zem mirkļbirkas #ARBŪZSS. Lai ripo!
Vieta: Vasarnīcu ciemā “Upeslīči”, Salaspils novadā.