Pasākumi bērniem un jauniešiem Bibliotēku nedēļā

Darbīgi, radoši un izzinoši ir aizvadīta Bibliotēku nedēļa, kuras ietvaros notika dažāda satura literatūras popularizējoši pasākumi. 18. aprīlī Bērnu un jauniešu nodaļu pieskandināja pirmsskolas izglītības iestāžu “Atvasīte” un “Ritenītis” vecāko grupiņu bērni. Viņiem šī diena izvērtās ļoti aizraujoša un izzinoša kopā ar grāmatu sērijas “Profesore Jacino” autori Kristīni Jacino. Grāmatu autore ir pārtikas inženierzinātņu doktore, izveidojusi uzņēmumu “Engineering for children”, un attīsta daudzveidīgus interaktīvus un izglītojošus projektus bērniem. Pasākumā bērni tika iepazīstināti ar visiem labi pazīstamu pārtikas produktu piena, miltu, maize un cīsiņu ražošanu. Klātesošie izzināja maizes rašanās procesu un guva izpratni,  kāda atšķirība starp rudzu un kviešu miltiem, rupjmaizi un baltmaizi. Lai šo visaptverošo informāciju apgūtu, ir izveidotas vairākas animācijas filmas, kas ir skatāmas interneta vietnē https:/professorjacino.com, un izdotas piecas grāmatas, kurās vienkāršā un saprotamā tekstā tiek pastāstīts par katra produkta ražošanu.

20. aprīlī Salaspils pamatskolas 9. klases jauniešiem bija iespēja satikt zinātniskās fantastikas žanra grāmatas “Lasītāja” autori Džeinu Šteinbergu. Rakstniece iepazīstināja ar savu veikumu literatūrā un sniedza ieskatu nākotnes pasaulē, kurā viens no modeļiem varētu būt utopija vai distopija. Savā stāstījumā arī ievijot redzējumu par mākslīgo intelektu, kas būs klātesošs ikvienā mūsu dzīves sfērā. Taču cik pozitīvs scenārijs būs nākotnē, tas būs atkarīgs tikai no mums pašiem.

Vakarpusē Salaspils Mūzikas un mākslas skolas pedagoģe Evija Mitkus ar saviem audzēkņiem piedalījās komiksu radošajā darbnīcā, ko vadīja mākslinieks, animators Jurijs Tatarkins. Šī darbnīca bija kā papildinājums Gētes institūta piedāvātajai ceļojošajai komiksu izstādei “Meža stāsti”, kura bibliotēkā skatāma  no 13. marta līdz 24. aprīlim. Mākslinieka vadībā dalībnieki veidoja savu grafisko stāstu. Lai uzzīmētu komiksu, vispirms ir jāizdomā secīgi soļi, sākot ar ideju, tad to attīstot – kāds būs galvenais varonis, kāds būs stāsta sižets. Tā soli pa solim katrs mākslas skolas audzēknis izveidoja komiksā savu stāstu.