Noskaidrots Salaspils novada Skaļās lasīšanas konkursa čempions

Šogad Latvijas Nacionālā bibliotēka uzsāka Skaļās lasīšanas sacensību, kur 11 – 12 gadus veci 5. un 6. klašu skolēni visā valstī tika aicināti piedalīties pirmās kārtas konkursam savās skolās un bibliotēkās. Sacensība ir aizgūta no Holandes, kur tā notiek jau vairāk nekā 20 gadus, iesaistot ap miljons bērnu.  Uzsākot jaunu lasīšanas kampaņu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs vēlas pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.  Valsts finālā maijā sacensības turpinās viens kandidāts no katra reģiona. Šajā konkursā katrs reģionālais uzvarētājs lasīs fragmentu no izvēlētās grāmatas un fragmentu no citas, iepriekš nezināmas grāmatas, kas viņam tiks iedota fināla norises rītā. Valsts fināls būs krāšņi svētki, uz kuriem tiks ielūgta visa lasīšanas čempiona klase.

            1. decembrī Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā norisinājās Salaspils fināls Skaļās lasīšanas sacensībā. No Salaspils 1. vidusskolas 10 labākie skolēni - Amanda Briede, Emīls Petrovskis, Daniela Šeļagova, Elza Sīle, Markuss Ulmanis, Anete Daniela Alkšere, Sanija Priede, Ritvars Vaivods, Leo Kristians Spūle, Ance Bērziņa cīnījās par iekļūšanu nākošajā kārtā.
Šajā konkursa posmā tika noskaidrots uzvarētājs, kurš kļuva par Salaspils novada Skaļās lasīšanas sacensības čempionu un turpinās cīņu Pierīgas reģionālajā finālā.
Skolēnu uzdevums bija iesākumā mazliet iepazīstināt klātesošos ar sevi, tad nolasīt fragmentu no, viņuprāt, interesantas un aizraujošas grāmatas.
Dalībnieki bija labi sagatavojušies un klausītājus priecēja katrs ar sava priekšnesuma emocionalitāti un izteiksmību. Bērni bija izvēlējušies patiešām labas grāmatas, kuras noteikti varētu ieteikt izlasīt citiem. Priecēja, ka tika izvēlēti gan latviešu, gan ārzemju rakstnieku darbi. 
Lielu paldies sakām skolotājām Mārai Gobai, Martai Antonevičai, Raminai Skujai par atsaucību un ieguldīto darbu skolēnu sagatavošanā konkursam.
Žūrijā bija uzaicināti profesionāli cilvēki, kas pārstāv kultūras, izglītības jomu un vistiešākā veidā saistīti ar valodu un literatūru – rakstniece Luīze Pastore, latviešu valodas un literatūras skolotājas Anita Voras un Inga Ikauniece, teātra pulciņa vadītāja un pārstāve no kultūras nama Rīgava Anda Vaivade, kā arī kolēģe no bibliotēkas Ilze Zariņa. Katrā ziņā žūrijai bija grūts un atbildīgs darbs, jo no  labākajiem desmit konkursantiem jāizvirza tikai viens uzvarētājs.  
Par Salaspils novada Skaļas lasīšanas sacensības čempionu kļuva
Leo Kristians Spūle. 
Kopumā raksturojot Leo sniegumu, jāatzīmē viņa nosvērtība, miers, pārliecinātība, kas lika noticēt un līdzjust tam, ko stāsta un lasa. Malacis! Lai veicas!
 
Teksts: Inita Siņica
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja
Foto: Laura Ozoliņa