…nepavadīt laiku tukšā…

…viens no vadmotīviem, kas teātra zinātnieci Ievu Struku tomēr atveda pie latviešu trimdas rakstnieka Anšlava Eglīša dzīves, daiļrades un personības pētīšanas. Monogrāfija “Par skaisto un aplamo dzīvi” romānu un monogrāfiju sērijā “Es esmu…” klajā nāca 2022.gadā. Aizvadītā gada sākumā Siguldas novada Inciemā bijušā ūdenstorņa ēkā tika atklāta rakstniekam veltīta digitāla ekspozīcija “Anšlavs Eglītis. Jaunais cilvēks”. Šie divi notikumi un viena no Salaspils novada bibliotēkas tradīcijām kalpoja par pamatu idejai Bibliotēku nedēļā organizēt literāru ekskursiju čaklākajiem lasītājiem. Ieceri par braucienu uz Anšlava Eglīša jaunības zemi Pierīgā atbalstīja Salaspils Dome, apstiprinot finansējumu bibliotēkas budžetā un Valsts Kultūrkapitāla fonds projektā "Rakstnieks. Personība. Lasītājs".

            Braucienu sildīja saulīte. Pa ceļam uz Inciemu grāmatu mīļi kājas varēja izlocīt Saulkrastu Baltajā kāpā. Īsā gājienā pa labiekārtotu taku viesus no Salaspils izvadāja Saulkrastu novada bibliotēkas novadpēniecības speciāliste Liene Poriete. Aizrautīgā stāstījumā ekskursanti dzirdēja par Saulkrastu vēsturi, nozīmīgām personībām, vēsturiskām vietām un vērtībām, ar kurām novada ļaudis lepojas.

            Inciems ceļotājus sagaidīja viesmīlīgi un iepriecināja ar jauno kultūrtelpu. Divas spilgtas sava darba lietpratējas ciemiņiem izrādīja un izstāstīja par Anšlavu Eglīti un Inciema kultūras zīmēm. Rakstniece Ieva Struka ir savējais vietā, kur kādreiz saimniekoja Eglīšu dzimta. Ieva mājīgajā muzejā stāstīja par monogrāfijas tapšanu no piedāvājuma rakstīt līdz grāmatas nodrukāšanai. Pētnieciskais darbs un rakstīšana prasīja četrus gadus. Materiālu apjoms iesniedzās 1000 vienībās, neskaitot A. Eglīša atstāto ievērojamo literāro mantojumu. Lai uzrakstītu, Ieva arī apmeklēja vietas, kur dzīvojis un rakstījis Anšlavs Eglītis, tikās un runāja ar dzimtas turpinātājiem.

Skolotāja, rakstniece, Inciema patriote Māra Ozola ar daudzpusīgām zināšanām un komunikabilitāti klātesošo uzmanību saistīja gan izrādot ekspozīciju tornī, gan muižas parkā. Par Inciemā pavadīto laiku un satiktajiem ļaudīm vēlāk tapis romāns “Pansija pilī”. Ekspozīcijas centrā – rakstnieka dzīves un daiļrades nozīmīgākie pieturpunkti. Stāstījums par tiem veidots tā, lai apmeklētāju mudinātu meklēt un atrast atbildes, interaktīvi darbojoties Bauhaus stilā ieturētajā 35 m² lielajā telpā.

 

Teksts Ilze Zariņa
Foto Juris Briedis