Mēs katrs varam uzkāpt savā Everestā

15. februāra vakarā Salaspils novada bibliotēkā pulcējās interesenti, lai “Ceļotāju stāstu” ietvaros tiktos ar  alpīnistu, zemessargu, uzņēmēju un ceļotāju Juri Albertu Ulmani.

 

Iepazīstinot ar sevi, ceļotājs pastāstīja, kā radusies interese par  kāpšanu kalnos – to rosinājis leģendārais alpīnists Teodors Ķirsis. Kopā ar viņu uzkāpts visu kontinentu augstākajās virsotnēs. Tomēr pēc Teodora Ķirša traģiskās nāves kalnos vairs netika kāpts līdz 2021. gadam, kad Juris Albertas pirmo reizi mēģināja uzkāpt Everestā. Ulmanis savu kāpienu spilgti aprakstījis grāmatā “Ceļš uz Everestu, kas turpinās”. Diemžēl  šajā reizē virsotne palika neiekarota. Vilinājums sasniegt pasaules augstāko virsotni bija ļoti  liels, un 2023. gadā alpīnists bija nolēmis to izdarīt. Ne tikai sasniegt Eversta smaili, bet arī tajā uznest Latvijas un Ukrainas karogu. Kāpiens bija  fiziski un emocionāli smags. Katrā posmā notika aklimatizācija, ķermenim  bija jāpierod pie skābekļa trūkuma. Jo augstāk, jo katrs solis grūtāks, bija grūti elpot. Un tomēr Jura Ulmaņa lielākais sapnis piepildījās – Eversts tika sasniegts – augstāk vairs nav kur kāpt.

 

Juris Alberts Ulmanis ir ne tikai alpīnists, bet arī aktīvs zemessargs un dedzīgs Ukrainas atbalstītājs. Kopš kara sākuma viņš vāc palīdzību karavīriem un ved to uz Ukrainu. Piedzīvotās kara šausmas un novērojumus Ulmanis ir apkopojis grāmatā “Kad karš kļūst personisks”. Stāstot par grāmatu, Ulmanis aicināja nebūt vienaldzīgiem, visiem spēkiem palīdzēt ukraiņu karavīriem, lai karš nekad nepārkāptu mūsu mīļās Latvijas robežu. 

 
Teksts: Igeta Gredzena
Foto: Juris Briedis
19.02.2024.