Lasi.Domā.Iedvesmojies.

Mūsu valsts svētki aizvadīti un laiks Novembra grāmatu apskatam.

Ievadam īss fragments no rakstnieka Nīla Geimena pārdomām “Kāpēc mūsu nākotne ir atkarīga no lasīšanas un iztēles”.

Grāmatas jums var atvērt citu pasauli. Tās var aizvest jūs tur, kur nekad vēl neesat bijuši. Vienreiz paciemojoties tādā pasaulē, tāpat kā pirmoreiz nogaršojot burvju augli, jūs vairs nekad nevarēsiet pilnībā būt apmierināti ar pasauli, kurā dzīvojat. Un nepamierinātība ir laba lieta. Neapmierināti cilvēki spēj pārveidot un uzlabot savas pasaules, padarīt tās citādākas, labākas.Pavisam drošs veids, kā iznīcināt bērna lasītprieku, ir, protams, nedot viņam grāmatas un nevest uz vietām, kur var lasīt grāmatas. Man šajā ziņā paveicās. Kad es augu, netālu no manām mājām bija brīnišķīga rajona bibliotēka. Un man bija vecāki, kuri labprāt, pa ceļam uz darbu, skolas brīvdienu laikā ieveda mani šajā bibliotēkā.

Bibliotēka - tā ir brīvība. Brīvība lasīt, brīvība komunicēt. Tā ir izglītība, kas, turklāt, nebeidzas tajā dienā, kad absolvējam skolu vai universitāti. Tā ir arī brīvā laika pavadīšana, patvērums un pieeja informācijai.

Reiz Albertam Einšteinam pajautāja, kā mēs varēsim savus bērnus padarīt gudrākus. Viņa atbilde bija vienkārša un gudra. Ja jūs vēlaties, lai jūsu bērni būtu gudri, teica viņš, lasiet viņiem pasakas. Ja jūs vēlaties, lai viņi būtu vēl gudrāki, lasiet viņiem vēl vairāk pasaku. Viņš saprata lasīšanas un iztēles vērtību.

Es ceru, ka mēs varēsim nodot mūsu bērniem pasauli, kur viņi lasīs, kur viņiem būs ko lasīt un būs kur lasīt, pasauli, kur viņi varēs fantazēt un mācīties saprast.