Knuta diena 2024 noslēgusies

 

"KNUTA DIENA 2024" NOLSĒGUSIES

 

Šī gada Knuta diena bija bagāta ar diviem skaistiem notikumiem – ar Knuta Skujenieka dzīvei un dzejai veltīta tūrisma maršruta prezentāciju pilsētvidē un muzikāli literāru koncertu “Kā klājas?”, kas norisinājās Nacionālā botāniskā dārza vides izglītības centra Botania oleandru siltumnīcā. Visu informāciju vienkopus par šī gada, kā arī iepriekšējo gadu Knuta dienām iespējams aplūkot Knuta Skujenieka vietnē knutsskujenieks.lv

 

Dienas pirmajā daļā pirmajiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar jauno Salaspils novada tūrisma informācijas centra izveidoto kultūrtūrisma maršrutu "Knuta Skujenieka dzejas pastaiga" – tas ir apmēram 7 km garš maršruts Salaspilī, kurā 8 Knutpunktos iespējams iepazīties ar rakstnieces Noras Ikstenas sagatavotiem stāstiem par dzejnieka dzīvi, dzirdēt Knuta Skujenieka dzeju aktiera Vara Piņķa lasījumā, kā arī noklausīties dziesmas, kas komponētas ar Knuta Skujenieka dzejas tekstiem. Knuta Skujenieka dzejas pastaiga pieejama ikvienam interesentam arī turpmāk – saņemot maršruta karti Salaspils novada tūrisma informācijas centrā.

 

Knuta Skujenieka dzejas pastaigā interesentus pavadīja literatūrzinātnieks Arnis Koroševskis un aktieris Varis Piņķis, Knutpunktos sagaidīja Salaspils teātra aktieri un jauktais koris "Elpa".


Savukārt koncertstāstā "Kā klājas?" emocionāli un muzikāli piesātinātā gaisotnē klausītājiem bija iespēja klausīties fragmentu lasījumus no kādas mazas vijolnieces vēstulēm Knutam un dzejnieka sirsnīgām atbildēm uz tām. Koncertā spēlēja Karlīnas Īvānes studijas “Vijolīte” audzēkņi un draugi, vēstuļu fragmentus lasīja Rūta Kronberga un Dainis Īvāns. Koncertā valdīja īpaša atmosfēra – oleandru ieskauti klausītāji dzirdēja gan nopietnus, gan ne tik nopietnus vēstuļu fragmentu lasījumus un juta līdzi stāstam un mūzikai no sākuma līdz beigām. Īpaši emocionāls brīdis bija Daiņa Īvāna deklamētais, Knuta Skuejnieka atdzejotais Tarasa Ševčenko dzejolis "Novēlējums", kā arī Ukrainas himna, kas tika atskaņota pēc tā. Koncerta videoieraksts pieejams ŠEIT.

 

Koncerts "Kā klājas?", kuru organizēja Salaspils novada bibliotēka, notika Nacionālā botāniskā dārza vides izglītības centrā Botania. Turpat netālu, dažu soļu attālumā atrodas Dārznieka namiņš. 1961. gadā, apprecoties Knutam Skujniekam un Intai Bleierei, jaunā ģimene pārceļas uz dzīvi Salaspilī, un par viņu pirmo mājvietu kļūst tieši šis nelielais namiņš. Inta Skujeniece tolaik strādā botāniskajā dārzā par zinātnisko līdzstrādnieci. Šī vieta uzskatāma par Salaspils un Skujenieku ģimenes sastapšanās punktu.

 

Uz tikšanos nākamajā Knuta dienā!

 

Publicēts: 30.09.2024.