Klātbūtni nevar izstāstīt

Klātbūtni nevar izstāstīt jeb tikšanās ciklā “Rakstnieks. Personība. Lasītājs”

14.oktobrī Salaspils novada bibliotēkā norisinājās pirmais no trim iecerētajiem pasākumiem VKKF atbalstīta projekta “Rakstnieks. Personība. Lasītājs” ietvaros.
Pirmais no cikla trio  ar saviem lasītājiem tikās dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš. Aizvadītajā gadā pēc sarežģīta, pandēmijas ierobežojumu apgrūtināta pētniecības un daiļdarba tapšanas procesa izdevniecībā Dienas Grāmata klajā nāca romāns “Meklējot Ezeriņu”, kas ir viens no romānu un monogrāfiju sērijas “Es esmu …” grāmatām. Romāna galvenais varonis ir ievērojamais latviešu novelists Jānis Ezeriņš. Gandrīz biogrāfiskais teksts lasītāju ved ne tikai J. Ezeriņa dzīves takās, bet arī ļauj sajust tā laika sadzīves, ikdienas, sabiedrības notikumus, atmosfēru un noskaņas. Tur ieraugām Ezeriņa cilvēcīgās iezīmes un rakstura dualitāti, satiekam viņa ģimeni, draugus, domubiedrus un kolēģus.
Romāna autors Andris Akmentiņš tikšanās laikā ar klātesošajiem dāsni, aizrautīgi, piesātinātā valodā, atraktīvā, dzīvā stāstījumā dalījās piedzīvotajā rakstīšanas gaitā. Nozīmīgs atbalsts informācijas vākšanas un izzināšanas laikā bijusi Madonas muzeja Literārās nodaļas vadītāja, Jāņa Ezeriņa pētniece Dace Zvirgzdiņa. Vairāk kā 600 e-pasta vēstuļu sarakstē ir tikai daļa no “bilances”, kas atspoguļo romāna radīšanu. Rakstnieks iezīmēja J. Ezeriņa biogrāfijas būtiskākās līnijas, pieskārās viņa tulkotajam mantojumam, stāstīja par iecerēm, idejām un atziņām romānu rakstot.
Tikšanās reizē kā pīlādžoga prozas ražas svētkos iebira arī dzeja. Literārā neizbēgamība un likumsakarība priecēja klausītājus. Dzejnieks Akmentiņš un viņa sabiedrotā – ģitāra – dziesmu melodijās ļāva izskanēt sajūtām un emocijām, kas enerģijas apmaiņu klātesošo starpā darīja pilnīgāku.
Paldies pasākuma viesim Andrim Akmentiņam par iešūpotu iedvesmas vilni darba nedēļas izskaņā!
Grāmatu draugus gaidīsim bibliotēkā, lai divus novembra vakarus pavadītu sarunās ar rakstniekiem par rakstniekiem.

Lai lasītprieks iekrāso domu mirkļus!