Karnevāla gājiens "Gribu iet uz bibliotēku"

 

 
 
Aizvadīts Nacionālās bibliotēkas karnevāla gājiens bērniem
„Gribu iet uz bibliotēku!”
 
09/09/2014
 
Ar krāšņiem tērpiem, atjautīgiem uzdevumiem, jautrām spēlēm un skaistu koncertu  šī gada 8. septembrī, Starptautiskajā rakstpratības dienā, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros norisinājās karnevāla gājiens bērniem „Gribu iet uz bibliotēku!”, ko organizēja Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) un nodibinājums „Rīga 2014”. Karnevāla gājienā piedalījās ap 1500 bērnu no visas Latvijas, kuri devās no Rātslaukuma pāri Akmens tiltam uz Gaismas pili!
 
Šajā pasākumā bērni demonstrēja pašu veidotus krāšņus karnevāla tērpus par mīļākās grāmatas tēmu, vēroja cirka priekšnesumus, piedalījās Gaismas pils iepazīšanas spēlē, radošajās darbnīcās un citās izzinošās aktivitātēs. Savukārt karnevāla noslēgumā ar īpašu koncertu bērnu priecēja Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris.
 
„Tradicionāli bērni tiek apkalpoti publiskajās, skolu un bērnu bibliotēkās, taču nacionālajās bibliotēkās šāda prakse nav bieži sastopama. Mēs uz Eiropas un pasaules fona ar Bērnu literatūras centru esam īpašs izņēmums! Šādā veidā vēlamies uzsvērt, ka jaunākās paaudzes apmeklētāji ir gan mūsu nākotnes lasītāji, gan valsts kultūras, izglītības un zinātnes nākotnes pārstāvji! Latvijas Nacionālās bibliotēkas Inaugurācija notika 29. augustā, taču jau kopš 18. janvāra Grāmatu draugu ķēdes mēs ļoti gaidījām šo karnevāla pasākumu, lai atklātu Gaismas pili tieši bērniem un veltītu tam īpašu notikumu,” stāsta LNB direktors Andris Vilks.
 
„Mēs ielūdzām bērnus no visas Latvijas piedalīties šajā krāšņajā pasākumā. Ar karnevālu Latvijas Nacionālā bibliotēka grib izcelt lasošus, rakstošus, zinātkārus un radošus bērnus kā vērtību un darīt zināmu, ka Gaismas pils ir viņiem atvērta zināšanu ieguvei un personības pilnveidošanai,” pauž LNB Bērnu literatūras centra vadītāja un karnevāla gājiena organizatore Silvija Tretjakova.
 
8. septembrī tika prezentēta arī grāmata „Atmodināt Saulcerīti”, kas ir LNB un nodibinājuma „Rīga 2014” projekta „Gribu iet uz bibliotēku!” saistīta daļa. Izdevumā apkopoti LNB Bērnu literatūras centra rīkotā domrakstu konkursa bērniem 72 oriģinālākie rakstu darbi ar jaunradītām leģendām par Saulcerīti, Antiņu, Stikla kalnu un citiem Raiņa lugas „Zelta zirgs” tēliem. Grāmatas izdevējs ir izdevniecība „Lietusdārzs”. Tās tirāža – 2000 eksemplāru. Izdevums kā dāvana veltīts karnevāla dalībniekiem, taču tas būs pieejams arī LNB Bērnu literatūras centra lasītavā.
 
Grāmatas ilustrāciju autors mākslinieks Reinis Pētersons stāsta, ka domrakstu autoru idejās jūtamas dažādas ietekmes – gan, viņaprāt, skolas solā iemācīts patētiskums un didaktika, gan arī  popkultūras produkcijā noskatīti elementi un stereotipi: „Tur ir spriedze un varonīgas cīņas, un daudzviet neizpaliek arī romantiskā līnija. Tomēr daudzos stāstos ir manāma patiesa vēlme radīt savu, unikālu Raiņa „Zelta zirga” redzējumu, un to paveikt mēģināju arī es – „Pamodināt Saulcerīti” ilustrācijas veidotas „epic action” stilistikā, kur satiekas dažādas pasaules – mītiskā senatnes miglā tītais varoņeposs un mūsdienu popkornā kraukšķošās „action” filmas, supervaroņu komiksi un jestras videospēles.”
Karnevāla gājiena „Gribu iet uz bibliotēku!” režija: Krista Burāne un Mārtiņš Eihe
Scenogrāfija: Ģirts Mucenieks
Vizuālais noformējums: Indra Sproģe
Animācija: Lizete Murovska

Karnevāla gājiena organizatori: Latvijas Nacionālā bibliotēkā sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un nodibinājumu „Rīga 2014”.

Pasākuma atbalstītāji: Rīgas Centrālā bibliotēka, SIA „Lattelecom”, A/S „Cēsu alus” limonāde „Limpo”.
LNB Bērnu literatūras centrs darbību uzsāks 16. septembrī.
 
Papildu informācija:
Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību speciālists
Komunikācijas un mārketinga nodaļa
Latvijas Nacionālā bibliotēka

Salaspils novadu karnevālā pārstāvēja vairāk kā 50 bērni, tai skaitā trīs meitenes – Alise Ungure, Aleksandra Gorbačennko un Liene Butāne, kuru domraksti tika publicēti grāmatā „Kā atmodināt Saulcerīti”. Pasākuma dalībnieki demonstrēja pašdarinātus tērpus, kuru vienojošais motīvs bija debesis, saule, mēness un zvaigznes.

Foto: L.Bula