Ja vēlies saprast šodienu, meklē to vakardienā

Aprit 30 gadi, kopš Salaspils oficiāli iegūst pilsētas ar lauku teritoriju statusu

 

Vai zināji, ka šodien aprit tikai 30 gadi, kopš Salaspils oficiāli ieguvusi pilsētas ar lauku teritoriju statusu? Tas notika 1993. gada 23. novembrī.

 

Vēl 20. gadsimta pirmajā pusē Salaspils apkārtni veidoja maza, etniskā ziņā viendabīga sabiedrība. Pēc Valsts statistiskās pārvaldes 1935. gada datiem tolaik Salaspilī mita 1029 latvieši, 22 krievi, 3 vācieši, 24 poļi, 13 citas tautības.

 

Padomju okupācijas laiks, Rīgas HES celtniecība un mehāniskais iedzīvotāju skaita pieaugums ienesa nozīmīgas pārmaiņas Salaspilī – būtiski mainījās kā ģeogrāfiskā, tā kultūrvēsturiskā vide. Tika applūdināta Daugavas piekraste – agrākais Salaspils pagasta vēsturiskais centrs, kā arī daļa Doles salas.

 

Šobrīd pēc Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes 2023. gada 1. janvāra datiem pilsētā dzīvo 17 808 iedzīvotāji, no kuriem 49,2% ir latvieši, 34,04% krievi un 16,76% citas etniskās grupas.

 

Salaspils aug un mainās. Taču pilsētas  vēsturiski mainīgā identitāte liek arī šodien uzdot jautājumus:

Kas mēs esam?­

Kādi mēs esam?

Kādi vēlamies būt?

Ko nozīmē – būt salaspilietim?

 

Mēdz teikt – ja vēlies saprast šodienu, meklē to vakardienā.

 

Salaspils novada bibliotēka, pieminot Salaspils pilsētas statusa trīsdesmitgadi, aicina ielūkoties mūsu novadpētniecības grāmatu krājumā, lai izzinātu un uzzinātu vairāk par Salaspils novadu no senvēstures līdz šodienai.

Lai atrastu atbildes un uzdotu jautājumus.

Lai domātu.­

 

Izvēlies grāmatas par Salaspili mūsu kopkatalogā!