Esam zināšanas un sauli sasmēlušies!

 

            Saulainā 31. maija dienā ar Salaspils Bērnu un jauniešu žūrijas ekspertiem devāmies izzinošā ekskursijā uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur gida pavadībā izstaigājām iespaidīgās ēkas visus 12 stāvus. Visvairāk bērniem patika skaistā Rīgas panorāma, kura paveras pa bibliotēkas logiem - brīnišķīgais skats uz baznīcu torņiem, tiltiem un Daugavu.

Vēlāk Bērnu literatūras centrā notika rakstnieka Vladimira Novikova grāmatas „Stūrmaņa stāsti” atklāšana. Grāmatā ir stāstiņi par piedzīvojumiem jūrā, kurā galvenie varoņi ir dzīvnieki. Autors pats ir tieši saistīts ar jūrniecību, jo mācījies ir Rīgas Jūrskolā un izbraukājis daudzas valstis. V. Novikovs parādīja nelielu trollīšu kolekciju, kurus atvedis no dažādām pasaules malām un bija uzaicinājis savus kolēģus no jūrnieku vidus. Katrs izstāstīja jautru stāstu par dzīvniekiem – sunīti Sančo, kaķi Vasju, pūdeli „Combi, kuri bija braukuši kopā ar viņiem tālajos ceļojumos. Savukārt, rakstnieks šos stāstus papildināja zīmējot varoņu ilustrācijas.
Trīs drosmīgie eksperti – Leo, Mārtiņš un Alise iesaistījās V. Novikova jautrajā uzdevumā un balviņās nopelnīja krāsojamās grāmatiņas, kuras viņš pats ir ilustrējis.
Pēc tam mūsu ceļš veda uz Rāmkalniem. Tur mēs apmeklējām Rāmkalnu sukāžu ražotni. Šeit produkcija tiek ražota no Latvijas audzētām ogām, augļiem un dārzeņiem, kas pateicoties unikālai apstrādes tehnoloģijai, saglabā tajās dabas spēku un bioloģiski aktīvas vielas. Ekskursijas vadītāja mums izrādīja daudzās ražotnes telpas – sākot ar izejvielu sagatavošanas, apstrādes un beidzot ar uzglabāšanas vietām. Bērni varēja ne tikai izgaršot sukādes, pastilas, ogas un augļus šokolādē, bet paši piedalījās, īpaša kāruma, pastilas veidošanā. Par labu darbu Roberts, Rihards un Žanete tika pie balviņām – Pastilas asortiem un arī pārējie saņēma dāvaniņā Rāmkalnu sukādes šokolādē.
Noslēgumā bērni aktīvi izmantoja Rāmkalnu piedāvātās izklaides – izbraukājās aizraujošajā rodeļu trasē un izlēkājās Jautrajās gumijās.
Sasmēlušies zināšanas, radošumu, sauli un uzlādēti ar pozitīvu enerģiju devāmies mājās.
Lai saulaina un aktīva vasara!
 
 
Inita Siņica
Salaspils novada bibliotēkas
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja