Dzejiskais “Arbūzs”

Pavisam īpašā veidā ceļu pie lasītājiem sākusi mazliet neparasta un ļoti sievišķīga dzejas grāmatiņa ar sulīgu nosaukumu “Arbūzs”. Aiz autores Nezālītes vārda aizslēpusies salaspiliete Agnese Reķe, un šī ir Agneses pirmā dzejas grāmata. Grāmata tapusi kā nekomerciāls projekts, tāpēc to nopirkt nebūs iespējams nekur. Toties tā būs lasāma vairāk nekā 200 Latvijas bibliotēkās, arī Salaspils bibliotēkā.

Pirmajai dzejas grāmatai nav jābūt biezai, un “Arbūza” lapās mājvietu atraduši gan 40 dzejoļi, gan patstāvīgu un neatkarīgu dzīvi ieguvušas rindas un domu graudi. Lasīšana ir kā mazs piedzīvojums, jo Agnese brīžiem parotaļājas ar lasītāju, brīžiem uzdod mīklas vai provocē. Taču tā ir tikai spēlēšanās, jo pats galvenais šajā dzejā tomēr ir īstas mīlestības meklējumi. “Ceļā uz to ir viss – piedzīvojums, saprašanās labirinti, kuros maldīties, maigums un postoša kaisle, erotika un neirotika –, bet pāri visam sevis iepazīšana un harmonijas meklējumi,” atzīst dzejniece. Dzejoļi krājušies desmit gadu garumā, taču, savirknēti “Arbūza” lapās, tie veido pavisam jaunu dramaturģiju un jaunu stāstu.  Kāpēc arbūzs? “Jo tas asociējas ar bumbu ar laika degli. Ar noslēpumu. Ar eksotiku. Ar izvēles iespējām. Ar pirmo kucēnu, kas jāslīcina. Ar piebriedušu sievas vēderu gaidībās...” noslēpumaini smaida dzejoļu autore. Noteikti jāpiemin arī “Arbūza” atklāšanas svētki, jo tiem, kam nebija slinkums doties uz tālo Salaspils novada dārzkopības kooperatīvu pie Selēku ezera, šis kļuva par vienu no aizraujošākajiem Latvijas Dzejas dienu pasākumiem. Tas norisinājās Maijas Gaušes arbūzu dārzā ar burtu zupu un, pats galvenais, -  arbūza peldināšanas rituālu! Un atklāšanas pasākuma viesus caur mežu veda vissirsnīgākā gleznu galerija ar Salaspils 1. vidusskolas bērnu, Guntas Lagzdiņas audzēkņu, zīmētajām Arbūzielas norādēm.
Brīnumjaukie arbūzi un citas ilustrācijas uz vāka un grāmatas lappusēs tapuši ar mākslinieces Lāsmas Semerovas otu, bet grāmatas pacietīgā un rūpīgā maketētāja ir Salaspils 1. vidusskolas bibliotekāre Līga Grundmane.
Dzejiskais “Arbūzs” pasauli ieraudzījis ar Salaspils novada pašvaldības atbalstu - ar novada pašvaldības kultūras projektu finansiālu atbalstu izdoti 500 eksemplāru. Vairāk nekā 200 no tiem tika uzdāvināti Latvijas reģionu galvenajām bibliotēkām un to filiālēm. Meklēsim Arbūziņu Salaspils bibliotēkas plauktos!
Preses relīzi sagatavoja Aiva Kanepone