Dzejas dienas 2016 ar Ingu Gaili Salaspils novada bibliotēkā

 

Dzeja pavedina domāt, analizēt, koncentrēties. Tā vedina izzināt un apjaust sevi, savu pasauli un cita cilvēka pasauli. Dzeja rosina un vingrina maņas, bagātina redzesloku. Tā ir ļoti īpašs saziņas līdzeklis. „Dzejā var runāt ļoti atklāti, arī par to, par ko tā brīža sabiedrībā nav pieņemts runāt – jo tā taču ir dzeja, tā jau ar formu pārkāpj ierastās komunikācijas robežas” – tā intervijā žurnālam „Lilit” 2014.gada martā dzejniece Inga Gaile.

Dzejniece 13.septembrī viesojās Salaspils novada bibliotēkā un dalījās emocijās, lasīja krājumā „Migla” iekļautos un jaunākos, vēl līdz šim nepublicētos dzejoļus, kas spilgti pauda autores aso redzi un apliecināja stāstnieces talantu,  rezonējot notikumiem pašmāju politikā un sabiedrībā pasaulē.
Tikšanās dalībnieki Visuma „telpā” un sevī varēja ielūkoties caur dzeju autores lasījumā, ieklausīties dzejnieces balss toņos, sajust frāzējuma ritmu, kas klausītājam stāstu ļāva ieraudzīt kā virknē savērtus kino kadrus. Ingas Gailes daiļrade pauž laikmetīgo un mūsdienīgi aktuālo, tā ir skarba, ironiska, drosmīgi tieša, reizē jutekliska un emocionāli intīma. To raksturo izteiksmes formu daudzveidība. 17 gadu laikā izdoti pieci dzejas krājumi, kas katrs atzinīgi novērtēts. Par pirmo 1999.gadā publicēto krājumu „Laiks bija iemīlējies” autore saņēma Klāva Elsberga prēmiju. 2011.gadā klajā nāca luga „Āda”, kas Ģertrūdes ielas teātrī ir skatītāju iemīļota un gaidīta izrāde. Pirms diviem gadiem, Ineses Zanderes mudināta, Inga Gaile krājumā „Vai otrā grupa mani dzird?” apkopoja un izdevniecība „liels un mazs” izdeva dzejoļu grāmatu ģimenēm ar bērniem. Krājums 2014.gadā ieguva Literatūras gada balvu. Šogad dzejniece debitēja prozā ar vēsturisku romānu „Stikli”, kas turpina romānu sēriju „Mēs. Latvija, XX gadsimts”. Tā darbība risinās 1938.gadā. Autore apcer un pēta tā laika cilvēku seksualitāti un neatbilstību vairākuma izpratnei par labo un ļauno. Par romāna tapšanu un varoņiem, Inga Gaile klātesošajiem labprāt atbildēja uz jautājumiem un atzinās, ka daiļdarba tēli un sižets ir viņas  pasaule arvien, jo ir iecere turpinājumam.
Klausītāju pulks šoreiz šaurāks kā citas reizes. Prieks redzēt un satikt bibliotēkas uzticīgos lasītājus un draugus, kuru vidū arī šī mēneša nozīmīgās dzīves jubilejas gaviļnieks, novadnieks dzejnieks Knuts Skujenieks ar kundzi Intu. Neizpratnē ir prāts par tiem, kuri te nesatikās, arī vidusskolas audzēkņiem, jo svinēt dzeju kopā ar autoru ir vienreizīgs piedzīvojums realitātē – ārpus tehnoloģiju radītās pārblīvētās informācijas vides. Kāds tas bija, tas ir atkarīgs no katra paša.
Paldies dzejniecei Ingai Gailei par dzejas svētkiem, impulsiem un iedvesmu!
 
 
Tekstu sagatavoja
bibliotekāre Ilze Zariņa
Foto: A.Priedīte