Dzejas dienas 2013: Salaspils-Rīga-Salaspils

Šogad septembris ir skaists un saulains ievads nomācošai pustumsai līdz baltām krustcelēm Ziemassvētkos. Tradicionāli septembrī, kad smaržo asteres, dālijas un krizantēmas… kad bērzu zaļajās skarās ievijas dzeltenas sprogas un virtuvē saldi tvan ābolu ievārījums ziemas krājumiem, norit ēteriskas un klātbūtnes tikšanās ar dzeju.
Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu apkalpošanas nodaļā siltā un saulainā pēcpusdienā interesentiem bija iespēja tikties ar aktīvu, atraktīvu, atsaucīgu, vērīgu un radošu salaspilieti Janu Kolbinu. Viņa sanākušajiem klausītājiem – draugiem un atbalstītājiem – drosmīgi ļāva ielūkoties un ieklausīties savas dvēseles aizkulisēs un vaļsirdīgi atklāja vienu no saviem talantiem – prasmi savu pasaules redzējumu, uztvertos impulsus, sastaptos ikdienas notikumus sev apkārt ierakstīt vārdu ritmā. Mīlestība – intīma un patriotiska, draudzība, skats no pilsētas burzmas un transporta duna, iedvesmas rosināts stāsts, skumjas, prieks un smiekli, dialogs pašai ar sevi, sapņi, emocijas un … - Janas dzejas vibrācijas, kuras 12.septembra pēcpusdienā izgaismojās klātesošajiem. Pēcpusdienas tikšanos kuplināja mūzika – kautra, mazliet nobijusies un klusa, taču ar uzdrīkstēšanās spītu… Melodijās aizdomāties ļāva Santas Siņicas balss un ģitārspēle. Paldies jaunajām māksliniecēm par atsaucību un degsmi!
 
 
Dzejas dienu ietvaros grupiņa ieinteresētu jauniešu  10. septembrī, bibliotekāru aicināti, devās uz Rīgu, lai O.Vācieša memoriālajā muzejā satiktos ar dzejniekiem, kuru krājumi iznākuši aizvadītajā gadā. Dzejas mīļotāji, telpu šaurumā un svaiga gaisa trūkumā, baudīja dzejas daudzveidību kā latviešu tā krievu valodās. Āboli, kā simbols rudens ražas svētkiem, klāja palodzes un nekautrīgi vilināja klusām iekosties līdz sēklām… Jaunieši, garāmgājēji un savējie… Jaunie dzejnieki un labi pazīstamie vārdu virtuozi… Māksliniekiem ierobežots laiks, lai ieskicētu gadā paveikto, lai dalītos ražā… Mijās patika ar neizpratni par autora zīmēto pasauli un katra dzejnieka uzstāšanos, taču mūsu uzrunātie jaunieši atzina, ka bija vērts piedalīties. Un ir labi, ka atnākot uz bibliotēku, tās plauktos var atrast dzejnieka krājumu, kura sacītais aizķēries domu labirintos.
Sestdien 14. septembrī kvartets mūsējo aktīvistu, dzejnieku vadīti, gāja Maskačkas nelīdzenās takas, lai ielu troksnī mācītos prasmi atrast un sadzirdēt vārdu.
 
„…Depo un Zasulauks.
Snauž cilvēku masas,
Bet nekad baros –
Kvinteti, dueti,
Vientuļnieki – katrs savās mājās.
 
Bērnības atmiņas serpentīns
Mijas ar šodienas Vecrīgu spožajās gaismās.
Cik tomēr tā pilsēta skaista!...”
                                    /J.Kolbina/

 

Rakstu sagatavoja Salaspils novada bibliotēkas bibliotekāre Ilze Gruziņa