Dižgaru Laiks un izzinātais mantojums šodienas spogulī

 

Pavasaris ietīts dāsnās dabas smaržās. Gribas apstāties un kavēties mirkli zem kupli saplaukuša ceriņu krūma. Ievas noziedējušas, taču lakstīgalas bezkaunīgi turpina rotaļāties visiem dzirdot. Vēl tikai mēnesis pilnbrieda – ziedu nesavtīgā devīguma, tā savādā vieglā zaļuma lapās, saule augstu dienas gaitās un gaisma vēl ilgi līdz nākamā rīta slieksnim…
Dižā dzejnieku, dramaturgu, sabiedrisko darbinieku pāra - Aspazijas un Raiņa 150.jubilejas atzīmēšanas notikumu virpulī ieskauts arī Salaspils novada bibliotēkas kolektīvs, lasītāji un viesi, tiekoties cikla „Dižgari dzīvē un daiļradē – nesatiktais mantojums…” divos pasākumos.
28.aprīlī Bibliotēku nedēļas aktivitāšu ietvaros, bibliotēkā aicinām uzstāties Raiņa un Aspazijas muzeja galveno ekspertu, grāmatas „Just dziļi dzīvību un nāvi” sastādītāju, Dr.philol. Jāni Zālīti. Muzeja pārstāvis klausītājus raitā stāstījumā ved sev līdzi pa radošu personību dzīves gājumu līkločiem, brīžiem ļaujoties atkāpēm no pieteiktā kursa – Jāņa Ziemeļnieka radošā sadzīve un Aspazijas loma tajā. Stāstījumā viens ar otru mijas traģiski, dramatiski likteņi un tolaik sabiedrībā pazīstamu personību satikšanās cilvēcības krustcelēs…
Paldies Aspazijas un Raiņa ceļa gājuma pētniekam Jānim Zālītim par interesantām, aizrautīgām, izzinoši piepildītām agras pēcpusdienas stundām aprīļa izskaņā un paldies literatūras mīļotājiem par atsaucību un dalību „… dialogā…”.
Savukārt Salaspils novada svētku nedēļā 26.maijā Salaspils novada bibliotēkā pulcējās literāri-muzikālā eksperimenta „Vienmēr blakus, … vēl aiz laika” interesenti. Pasākuma viesi – rakstnieks, tulkotājs, grāmatas „Rainis un viņa brāļi” autors Roalds Dobrovenskis, radiožurnāliste, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Projektu vadītāja Liega Piešiņa, salaspiliete, altiste Karlīna Īvāne un pianiste Inese Vaļiniece.
Liegas Piešiņas vadītajā sarunā - priekšplānā Raiņa dzīves atspulgi Roalda Dobrovenska „apdarē”. Vienkāršība un humora dzirkstis atbrīvo atmosfēru. Raiņa pētnieks stāsta piedzīvoto grāmatas garajā tapšanas ceļā un lasa spilgtus fragmentus no tās:
„Gandrīz pusgadsimts pēc kara pagāja, mēģinot vēl aiz nāves „izšķirt” sievu un vīru, Raini un Aspaziju.
Bet kas gan ir pusgadsimts viņu mīlestībai un viņu atsvešinātībai, viņu taisnībai un viņu vainai vienam pret otru? Pret viņu tautu? … Šo mīlestību un visu, ko tā radījusi, nav spējuši nogalināt pat viņi paši, - bet daudziem taču izdodas piebeigt savējo. Pār vājībām un slimībām, pār neuzticību un aizmiršanu, pār sekliem neticības izklāstiem, pār pusotra gadsimta nežēlību un spīdzināšanām mirgo un elpo mīlestība, kura kādreiz izglāba divus cilvēkus no nāves. Tā kļuvusi par latviešu īpašumu un dārgumu, …”
Viegli, krāsaini, it kā spēlējoties, aizkustinoši un tuvi… Pamīšus ar klavierēm kopā skan alts un viola d`amore – „mīlestības alts”. Karlīna Īvāne ir vienīgā šī baroka laika mūzikas instrumenta interprete Latvijā. Skaņdarbos mijas gaišais un tumšais, dievišķais un mefistofeliskais, klasiskais un svešais, neierastais… Instrumentu radītās vibrācijas un mūzikas enerģija aizsniedzas tālu, dziļi, skarot netveramo sajūtās un atbalsojas talantīgajam, saskanīgajam mūziķu duetam.
Paldies eksperimenta īstenotājiem un bibliotēkas rosinātā pasākuma atbalstītājiem – mūsu uzticīgajiem un tiem, kuri pie mums atnākuši pirmo reizi.
 
 
 
 

 

Teksts: Ilze Zariņa
Foto: Ketija Klempnere