Bibliotēkā Bērziņš un Lācis

23. novembra vakarā izskanējusi noslēdzošā tikšanās VKKF atbalstītā projektā "Rakstnieks. Personība. Lasītājs". Viesos – rakstnieks, dramaturgs Māris Bērziņš sarunā par romānu un monogrāfiju sērijā “Es esmu…” 2021. gadā klajā nākušo daiļdarbu „Nākotnes kalējs. Vilis Lācis”.
            Stāsts par grāmatas tapšanu iesākās ar autora atbildi uz jautājumu: „Kā rakstnieks ticis pie klasiķa, par kuru būs jāraksta?”. - Vairākkārtējas maiņas ceļā ar kolēģiem. Rakstnieka Viļa Lāča neviennozīmīgā, pretrunīgā personība Bērziņam rakstīšanu darīja interesantu, līdz pat atziņai, ka tieši tāpēc ir jāraksta. V.Lāča proza un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā esošie materiāli bija rakstnieka lasāmviela gada garumā. Atbildot uz klātesošo dažādajiem jautājumiem, Bērziņš atklāja Viļa Lāča personības iezīmes, raksturoja tā laikmeta ietekmes un pieskārās klasiķa daiļradei, uzsverot, ka V.Lāča dzīves gājuma pilnīgai atspoguļošanai būtu bijušas nepieciešamas vismaz trīs grāmatas. Sarunas laikā tika pārrunātas romāna „Nākotnes kalējs” galvenā varoņa politiskās nostājas, izvēles un rīcības tēmas. Laikmeta notikumi un indivīda izšķiršanās ietekmēja viņa personisko dzīvi un rakstnieka devumu latviešu literatūrā.
Pasākumā bija pulcējušies ieinteresēti un erudīti grāmatu draugi – romāna autors labprāt uzklausīja klātesošo viedokļus un atmiņas, noslēgumā atzīstot, ka beidzot bijusi tikšanās, kur klausītāji nav vairījušies jautāt un risināt sarunu.
Pateicamies rakstniekam Mārim Bērziņam par viesošanos!
Lasītājus sarunās ar rakstniekiem bibliotēkā gaidīsim 2023. gadā!