Atkalredzēšanās prieks

22. aprīlī Salaspils novada bibliotēkas Bērnu jauniešu nodaļā uz pasākumu pulcējās Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas eksperti. Tas bija patiess prieks par atkalredzēšanos un tikšanos klātienē. Mūsu pēdējā jaukā tikšanās notika pagājušā gada rudenī, kad runājāmies ar rakstnieci Agnesi Vanagu tiešsaistes platformā Zoom. Šogad, izsakot milzīgu paldies mūsu lasošajiem dalībniekiem, sarūpējām tikšanos ar Ievu Melgalvi - rakstnieci, tulkotāju, kas pazīstama lielākoties ar darbiem zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanros, taču ir arī sarakstījusi grāmatas mazākajiem lasītājiem. 2015. gadā grāmata “Bulta, Zvaigzne un Laī” bija iekļauta Bērnu un jauniešu žūrijas kolekcijā, savukārt 2021. gadā grāmata ”Emī un Rū. Robota sirds” ieguva godpilno 3. vietu, par ko tika paziņots 18. martā grāmatu lasīšanas maratona noslēguma pasākumā Lielajos lasīšanas svētkos.
Šis detektīvstāstu krājums bērniem iesākumā tika rakstīts kā scenārijs seriālam un vēlāk tapa grāmata. Jāpiemin, ka grāmatai ir otra autore Elizabete Lukšo-Ražinska. Šogad tika izdota otrā grāmata „Emī un Rū. Draudzības kods”.
“Emī un Rū” seriāla un grāmatas varoņi Emīlija Čimpiņa un Rūdis Rimpiņš strādā slepenajā “Čimpiņ-Rimpiņ aģentūrā”, kas atrodas tepat, Rīgā. Ik dienas viņi veic dažādus uzdevumus, ko viņiem uzdod robotiņš Palauzis jeb Pasaules Labklājības Uzturēšanas Ierīce. Viņi risina vides problēmas, rūpējas par dzīvniekiem, palīdz cilvēkiem un pēta dažādas interesantas lietas.
Seriāla režisore Marta Selecka kādā intervijā saka: „Ar jauno seriālu vēlamies bērnu iedvesmot uz labiem darbiem un iedot sajūtu, ka arī viņi var kaut ko mainīt – gan sevī, gan sabiedrībā sev apkārt. Lielākā daļa seriāla veidotāju komandas paši ir bērnu vecāki, kas no sirds vēlas radīt ko jaunu un kvalitatīvu bērniem Latvijā. Redzam, ka augstvērtīgs vietējais saturs šai auditorijai ir brīva niša, tādēļ nolēmām veidot seriālu – aizraujošu, izglītojošu un mīļu”.
Bērnu jautājumi Ievai bira kā no pārpilnības raga, galvenokārt par seriālu, ko bērni ir iemīļojuši un noskatījušies visas sērijas.
Ja arī jūs ieinteresēja - meklējiet grāmatas bibliotēkā, lasiet un risiniet uzdevumus kopā ar Emī un Rū! Kā arī skatieties seriālu un ielūkojieties mājas lapā www.emiunru.lv.
Ja nevaram uzlabot pasauli, mēs varam uzlabot apkārtni, kas ir ap mums!
 
 
Inita Siņica
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja