Anitas Paegles grāmatu ilustrāciju izstāde

 
Līdz maija beigām Salaspils novada bibliotēkas 1.stāvā apskatāma Anitas Paegles grāmatu ilustrāciju izstāde.
Anita Paegle jau vairāk nekā 30 gadu darina bērnu grāmatu ilustrācijas un pašlaik ir viena no pazīstamākajām šīs jomas māksliniecēm Latvijā. Viņas zīmējumi ir koši krāsaini, personāži kustīgi, dzīvespriecīgi, vienmēr skaidri nolasāmās savstarpējās attiecībās, un nav starpības – vai tie no cilvēku, dzīvnieku vai augu pasaules.
Anita Paegle beigusi J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Bērnu grāmatu ilustrēšanā darbojas kopš 1981. gada un ilustrējusi vairāk kā 30 bērnu grāmatas, laika gaitā izkopjot savu unikālo stilu un radot grāmatu ilustrācijas, kas katra ir kā neliels mākslas darbs.
Māksliniece bijusi konkursa Gada skaistākā grāmata laureāte (2001), ieguvusi vēl daudzus citus apbalvojumus par bērnu grāmatu ilustrācijām (Pastariņa prēmiju (1991, 2000), diplomu Tallinas ilustrāciju triennālē (2003), J. Baltvilka balvu (2006), I. Zeberiņa prēmiju (2007), grāmatu mākslas konkursa Zelta ābeles balvu (2005, 2014)). Iekļauta IBBY pasaules ilustratoru goda sarakstā (2000). Nominēta augstākajam starptautiskajam apbalvojumam bērnu literatūras un ilustrāciju jomā – Hansa Kristiana Andersena balvai (2012, 2016).
Izstāde ir vienreizēja iespēja aplūkot bērnu grāmatu mākslas darbu oriģinālus, novērtējot to,  kas ikdienā grāmatu lasītājiem nav pieejams: skatīt mākslinieces radītos attēlus akvareļkrāsu dzidrumā un papīra mirdzumā- tādus, kādus tos poligrāfiski nav iespējams nodrukāt.