Vienmēr ir ko gaidīt

 

21. martā, cikla Ceļotāju stāsti ietvaros, Salaspils novada bibliotēkā ar trakulīgiem stāstiem un skaudrām dzīves atziņām dalījās aktrise, mūziķe un grāmatu "Ielu muzikantu piezīmes", "Rīga-Pekina jeb Ceļošana un izdzīvošana ne-sezonā" autore Ilona Balode.

 

Pieminēšanas vērts fakts noteikti ir tas, ka septiņu gadu laikā tapušais autobiogrāfiskais romāns “Ielu muzikantu piezīmes” Salaspils novada bibliotēkā ieņēma godpilno otro vietu kā 2023. gada vairāk lasītā grāmata latviešu oriģinālliteratūrā. Lasītājus nebiedē un neattur 1500 lappušu “nesaudzīgais ķieģelītis”- šo vārdu tiešā un pārnestā nozīmē.

 

Vakars aizritēja sarunās par grāmatu tapšanu, saturu, neprognozējamu un neplānotu ceļojuma piedzīvojumiem – pelnot iztiku, muzicējot uz ielām, sasniedzot kalnu virsotnes ar ģitāru rokās, piedzīvojot plūdus Ķīnā. Klausītājiem bija iespēja arī doties muzikālā ceļojumā, kas pasākuma noslēgumā mūs aizveda pie kopīgas līdzi dziedāšanas. Vienmēr būt ceļa jūtīs – šķiet, ka tā ir kaislība, kas literāti Ilonu Balodi dara tik dzīvu un atklātu par piedzīvoto, plānoto, metoties nezināmajā, sastopoties ar dzīves ceļojuma gaismu un tumsu.

 

Autores radošais veikums krasi atšķiras no klasiskas izpratnes par ceļojuma atspoguļošanu grāmatu lapās. Paralēli par ceļošanas pieredzes nesaudzīgo dabu autore lasītājiem sniedz dažādas emocijas par piedzīvotajiem dzīves līkločiem, kas noteikti ir skarbāki par ārējiem apstākļiem. Ceļojums kā bauda, piedzīvojums, atklājums, risks, azarts, satiekot vietējos, iepazīstoties ar kultūru atšķirībām, ik dienu traucoties nezināmajā, pelnot iztiku, muzicējot uz ielām. Kā paralēla autores balss ir ceļojums sevī, cilvēku attiecību un likteņa līkločos, dzīve un tās pieņemšana. Lasītājs, ceļojot no lapas uz lapu, kaut šķietami var piedzīvot trakoti neprognozējamu dzīvi, izjust plašu emociju gammu.

 

Sarunās autore atklāja, ka pamazām top grāmata par tīņa gadiem 90. gadu zīmē, par trako Ventspils laiku, kas gruzd un neliek mierā - tas “jāuzliek uz papīra”.

Kāpēc rakstīt un dalīties? Jo kaut kas dzīvē jādara! Nav ko sērot, jo vienmēr ir ko gaidīt – dzērves un dzērvenes.

 

Paldies pasākuma viesiem par kopā būšanu!

Autors: Santa Stikute
Foto: Santa Stikute