Vakars bibliotēkā sirreālās sajūtās

Salaspils novada bibliotēkā 2019.gads iesācies tradicionāli. Ir aizvadīta lasītāju un bibliotēkas sadarbības partneru „sapulce”, kad sakām paldies par atbalstu un kopā paveikto. Janvāris ir laiks, kad bibliotēkā ne tikai top atskaites par aizvadīto gadu, ne tikai tiek apkopoti statistikas dati par izsniegtajām grāmatām, apkalpoto lasītāju skaitu, veiktajām kopijām vai notikušajiem pasākumiem. Jauna gada sākumā jau ierasti norisinās tikšanās, kur pulcējas čaklākie lasītāji, dāsnākie grāmatu dāvinātāji, projektu partneri un citi labvēļi, bez kuriem bibliotēka būtu pavisam savādāka.
Šī pasākuma vērtība un nepieciešamība to ik gadu rīkot ir atrodama vismaz divos aspektos. Pirmkārt – klātbūtnes sarunas vienam ar otru un apstāšanās ikdienas steigā. Otrkārt - kultūras daļa, kad viesiem ir brīdis, lai aizmirstos klausoties mūziku, izzinot tautas folkloru vai iepazīstot radoša novadnieka personību.
Šogad bijām drosmīgi un ambiciozi, faktiski to var attiecināt uz aizgājušā gada rudens izskaņu, kad šī gada pirmais pasākums tika plānots. Ideja par teātra izrādi bibliotēkā šķita novatoriska un traka. Lai arī bibliotēkas telpu iekārtojums - mēbeļu izvietojums un plašums pakļaujas pārveidei, teātris bibliotēkā likās vairāk teorija kā reāls notikums. Vērā jāņem arī amatierteātra entuziastu iespējas pie mums viesoties – savu ikdienas pienākumu dēļ. Neļaujoties dažādiem „bet” un „vai”, sazinājāmies ar Salaspils amatierteātra kolektīva vadītāju Edīti Neimani. Kad trupas dalībnieku piekrišana viesizrādei tika gūta, atlika jautājums par telpu – kur? Režisores noteiktā un profesionāli pārliecinātā izvēle 3.janvāra vakarā attaisnojās. Lietišķā, askētiskā Mācību telpa pārtapa kamerzālē, kurā skatītāji, meistarīgi veidotas gaismas un mūzikas partitūras pavadījumā, varēja izsekot meksikāņu gleznotājas Frīdas Kalo likteņa galvenajām līnijām. Smeldzes, ciešanu un mīlestības pilno dzīvesstāstu atklāja 4 aktieri, kuri apbrīnojami organiski un plastiski, izmantojot zīmīgus vizuālās izteiksmes līdzekļus, padarīja atturīgo telpu par skatuvi, kur kustību un emociju ekspresija satikās ar skatītāju pārdomām. Sarežģīto un spilgto pasaules ikonas stāstu izrādē „Domājot par Frīdu…” galvenajā lomā izdzīvoja talantīgā salaspiliete Jana Kolbina saspēlē ar savu skatuves partneri, izteiksmīgās balss īpašnieku Ati Zāberu. Aktieru sastāvā kā zobrati darbojās arī lieliskie Ilze Vīlipa un Guntars Ceravs. Uzdrošinos apgalvot, ka komandas spilgtais sniegums un pašatdeve izrādes laikā vienaldzīgu neatstāja nevienu vērotāju. Pateicamies māksliniekiem, īpaši dramaturģiskā materiāla un scenogrāfijas autorei, režisorei Edītei Neimanei par atsaucību un emocionāli silto vakaru! Ceram, ka šī bija pirmā satikšanās, kurai sekos citas – radošas, pārsteidzošas, pārdrošas, pamācošas, iedvesmojošas un iekšējo pasauli bagātinošas.
Lai mērķtiecība un pozitīvas domas rosina kvalitāti darbos!
Teksts I.Zariņa
Foto A.Priedīte un J.Briedis