Plašā Apvāršņa konkursa reģionālais pusfināls Salaspilī

 

 
Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150. gadu jubilejas gadskārtu Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi organizē konkursu jaunajiem lasītājiem. Bibliotēkas un skolas visā Latvijā tika aicinātas piedalīties šajā projektā, lai, aktualizētu abu rakstnieku darbus un dzīvesstāstus mūsdienu bērnu lasīšanas pieredzē.
7. aprīlī aizvadīts pirmais reģionālais Plašā Apvāršņa konkursa pusfināls Salaspilī. Konkursam no Rīgas un Pierīgas reģiona bija pieteikušies vislielākais skaits dalībnieku. Konkurence par iekļūšanu pusfinālā bija liela un tāpēc šajā kārtā piedalījās nedaudz vairāk kā 45 bērni.
Marta mēnesī, Salaspils novada bibliotēka sadarbībā ar Salaspils 1. vidusskolu, organizēja Plašā Apvāršņa konkursa 1. kārtu, kurā piedalījās vairāk kā 60 bērni. Lai izpildītu organizatoru uzdotos uzdevumus sākumskolas un pamatskolas vecuma bērni iepazina Aspazijas un Raiņa personības un literāro mantojumu. Katras kārtas uzdevumi tika sadalīti trīs vecuma grupās: 1.-4. klašu skolēniem, 5.-7. klašu skolēniem un 8.-9. klašu skolēniem.
Konkursa dalībnieki  rakstīja pārdomas par tēliem rakstnieku darbos, ilustrēja dzejoļus, veidoja scenāriju animācijas filmai, kā arī radīja karogus Rainim un Aspazijai.
 1. kārtas uzvarētāji –Kristiāns Ābeltiņš no 3.kl. (skolotāja Vija Griestiņa) un Grieta Ieviņa no 5.kl. (skolotāja Māra Goba) tika izvirzīti uz konkursa 2.kārtu.
Konkursa otrā kārta sākās ar dalībnieku izveidoto karogu prezentēšanu.
Liels prieks bija redzēt tik daudz radošās idejas un dzirdēt tik interesantas domas par rakstniekiem un viņu darbiem. Vēlāk, pēc pusdienu pauzes, bērniem vajadzēja veikt zināšanu pārbaudes testu par Raini un Aspaziju. Kamēr žūrija skaitīja punktus, tikmēr konkursa dalībniekiem bija iespēja ieklausīties dzejnieču Ingas Gailes un Ineses Zanderes domās un vārdos.
Saskaitot kopā gan žūrijas vērtējumu, gan testa rezultātus, tika noskaidroti pirmie 12 Plašā Apvāršņa konkursa finālisti: Alise Brizgo (Rīgas Franču licejs), Kristiāna Zukule un Rota Gundega Klētniece (Ropažu novada bibliotēka), Elza Grudule un Renāte Grudule (Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošā vidusskola), Lote Veide un Marta Liepiņa (Rīgas Teikas vidusskola), Agate Zariņa (Rīgas Juglas vidusskolas bibliotēka), Katrīna Balode (sākumskola "Taurenītis"), Elizabete Grīnberga (Rīgas Igauņu pamatskola), Kārlis Taube (Zvejniekciema vidusskolas bibliotēka), Klāvs Verners Vorslavs (Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas bibliotēka).
Reģionālajā kārtā konkursu vērtēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes pārstāvji, rakstnieki u.c. radošas personības.
Konkursa galvenā balva būs iespēja piedalīties vienu nedēļu ilgā bezmaksas nometnē jaunajiem lasītājiem Raiņa un Aspazijas iemīļotajā pilsētā Jūrmalā. Nometnes programmā līdztekus veselīgai atpūtai dabā ieplānotas ekskursijas, nodarbības muzejos, grāmatām veltītas spēles un konkursi, radošas darbnīcas, tikšanās ar rakstniekiem un citām radošām personībām.
Nākamie reģionālie konkursi notiks: 10. aprīlī Balvos, 14. aprīlī Bauskā, 23. aprīlī Talsos, 30. aprīlī Cēsīs. Pasākuma fināls norisināsies maijā, Rīgā.
 
Teksts un foto: Inita Siņica