Latvija saņem ziedojumu 17,7 miljonu ASV dolāru apmērā publisko bibliotēku attīstībai

 

2010.gada 24.novembrī

 

Latvija saņem ziedojumu 17,7 miljonu ASV dolāru apmērā publisko bibliotēku attīstībai

 

Vakar, 24.novembrī, Microsoft Corp. paziņoja par 17.7 miljonu ASV dolāru ziedojumu Latvijas pašvaldību publisko bibliotēku informācijas tehnoloģiju attīstībai sadarbībā ar Bila un Melindas Geitsu fondu (Bill & Melinda Gates Foundation). Kopā ar iepriekšējiem ziedojumiem tas ir viens no līdz šim dāsnākajiem Microsoft ziedojumiem bibliotēku atbalstam visā pasaulē.

 

Dāvinājums ietver 28 dažāda veida beztermiņa lietojuma programmatūras un klientu pieejas licences, kas ļaus visu 874 bibliotēku brīvpieejas datorus aprīkot ar šobrīd jaunāko programmatūru un nodrošināt atbalsta funkcijas darbstacijām. Programmatūras klāsts ietver operētājsistēmu Windows, biroja programmatūru un aplikāciju paketi, servera programmatūru un programmatūru darbstaciju pārvaldībai.

 

Dāvinājumā saņemto programmatūru un licences plānots izmantot visiem – kopskaitā 7150 – publisko pašvaldību bibliotēku brīvpieejas datoriem, kurus ik dienu izmanto publisko bibliotēku apmeklētāji. Tie ir datori, kas uzstādīti projekta „Trešais tēva dēls” ietvaros bibliotēkās un 10 reģionālajos mācību centros, kā arī datori, kas nonāca bibliotēkās projekta „Gaismas tīkls” ietvaros.

 

Sarmīte Ēlerte, Kultūras ministre, valsts vārdā izteica pateicību Microsoft par atbalstu un ieinteresētību Latvijas attīstībā. Viņa norādīja, ka šobrīd bibliotēkas ir kļuvušas par kopienu centriem un piedāvā plašu pakalpojumu klāstu lietotājiem. „Modernās komunikāciju tehnoloģijas globalizācijas robežšķirtni velk pāri ģeogrāfiskajiem rajoniem, un globalizācijas ieguvēji un zaudētāji būs visos kontinentos. Mūsu uzdevums ir būt globalizācijas vinnētāju pusē, tāpēc bibliotēka ir ārkārtīgi svarīgs instruments šī mērķa sasniegšanai,” uzsvēra Sarmīte Ēlerte. Viņa arī atgādināja, ka Microsoft iesaistīts arī citos projektos Latvijā, piemēram, Valodu krasta attīstīšanā, un Latvija ir ieinteresēta stiprināt turpmāko sadarbību.

 

„Ar „Trešā tēva dēla” projektu Latvija sevi ir parādījusi kā vienu no pionieriem tehnoloģiju brīvas pieejamības nodrošināšanā iedzīvotājiem. Savukārt mēs ar šo 17,7 miljonu ASV dolāru ziedojumu vēlreiz apliecinām gatavību ilgtermiņā investēt datorpieejamības nodrošināšanā Latvijā. Ziedotās programmatūras klāsts ir rūpīgi pārdomāts, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu pieeja 21.gadsimta tehnoloģijām un profesionālu darbinieku atbalsts šo tehnoloģiju lietošanā. Ir pētījumi, kas apliecina, ka jau tuvākajā laikā 90% darbavietu būs nepieciešamas tehnoloģiju prasmes, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēkiem arī būtu pieeja un iespēja tās apgūt. Tas veicina kopējo valsts izaugsmi, labklājību un konkurētspēju,” savā uzrunā uzsvēra Marsels Šnaiders (Marcel Schneider), Microsoft reģionālais vadītājs Centrālajā un Austrumeiropā.

 

„Ir vairāki iemesli, kāpēc Microsoft programmatūras dāvinājums ir nozīmīgs atbalsts Latvijas publiskajām bibliotēkām jeb precīzāk – mūsu valsts iedzīvotājiem. Bibliotēkas aktīvi izmanto 39% Latvijas iedzīvotāju. Datori un internets ir kļuvis par pieprasītāko bibliotēku pakalpojumu – to izmanto 90% apmeklētāju. Daļai iedzīvotāju bibliotēkas ir vienīgā iespēja izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kā arī iegūt zināšanas un prasmes darbā ar datoru. Pateicoties Microsoft dāvinājumam bibliotēkām, spēsim ilgtermiņā nodrošināt bezmaksas piekļuvi tehnoloģijām ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tādējādi paplašinot viņu iespējas dzīvot pilnvērtīgu, piepildītu dzīvi. Microsoft dāvinājums pierāda, ka arī lielās korporācijas ir ieinteresētas bibliotēku attīstībā un jaunu, mūsdienīgu tehnoloģiju pieejamības nodrošināšanā,” norādīja Armands Magone, v/a „Kultūras informācijas sistēmas” direktors.

 

Microsoft pirmie dāvinājumi 2007.-2008. gadā kopā 9,1 miljonu ASV dolāru apmērā deva iespēju Latvijas publisko bibliotēku attīstības projekta „Trešais tēva dēls” ietvaros uzstādītos 4000 brīvpieejas datorus aprīkot ar tobrīd jaunāko programmatūru, kas savukārt ļāvis bibliotēku apmeklētājiem izmantot vismūsdienīgākos veidus informācijas meklēšanā un apstrādē.

 

Laika posmā kopš 2006. gada novembra Kultūras ministrijas valsts aģentūra „Kultūras informācijas sistēmas” realizējusi unikālu publisko bibliotēku attīstības projektu „Trešais tēva dēls”, izmantojot Bila un Melindas Geitsu fonda, kā arī Latvijas valsts un pašvaldību atbalstu.

 

Mūsdienu sarežģītās ekonomiskās situācijas apstākļos aizvien vairāk cilvēku apmeklē bibliotēkas, daudzi atsakās no interneta abonēšanas mājās un jau kādu laiku atpakaļ ir atteikušies no periodikas iegādes un pasūtīšanas un jaunu grāmatu iegādes personīgās bibliotēkas papildināšanai un lasīšanai. Līdz ar to bibliotēku loma sabiedrības dzīvē ir strauji palielinājusies un turpina pieaugt. Par to liecina arī 2009. gada nogalē veiktā pētījuma “Publiskās bibliotēkas un internets: tehnoloģijas, pakalpojumi un ietekme” rezultāti:

 

Bibliotēkai ir liela nozīme sabiedrības attīstībā – apstiprina 83% Latvijas iedzīvotāju. ­74% apgalvo, ka bibliotēkas ir vienīgais bezmaksas kultūras un informācijas centrs. Iedzīvotāji novērtē, ka bibliotēkas kļūst arvien radošākas un piedāvā jaunus, inovatīvus pakalpojumus (91%). Divu gadu laikā interneta izmantošana bibliotēkās ir pieaugusi par 10%. Bibliotēkās internetu lieto gandrīz tikpat bieži kā darba vietās (6% un 10%). ­2009.gadā par 5% pusgada laikā palielinājies aktīvo lietotāju skaits un par 10% pusgada laikā samazinājies to cilvēku skaits, kas vispār nekad nav bijuši bibliotēkā.

 

 

 

Papildu informācija:

Sandra Vīgante

Sabiedrisko attiecību vadītāja

V/A „Kultūras informācijas sistēmas”

Projekts „Trešais tēva dēls”

mob.tel.: +371 726565471

tel.: +371 67844885

e-pasts: sandra.vigante@kis.gov.lv

 

Kristīne Mennika

Sabiedrisko attiecību un sabiedrisko programmu vadītāja

MRS grupa Microsoft Latvia vārdā

mob.tel.: +371 26528533

tel:. +371 67046543

e-pasts: v-mennik@microsoft.com