Jušu kustības Pavasara - vasaras misija 2012

Jušu meistardarbnīca!
 
9. maijā tika noorganizēta sveču liešanas meistarklase, kurā piedalījās Jušu kustībā iesaistītie Salaspils 1. vidusskolas 4. klases bērni un viņu skolotāja Vija Griestiņa.
Sveču liešana, veidošana ir unikāls roku darbs. Šī tradīcija popularitāti saglabājusi arī līdz mūsdienām. Veidojot sveces var pievienot sev tīkamāko aromātu, izvēlēties interesantus aksesuārus, ziedus vai citas dabas veltes.
Šajā meistardarbnīcā bērni apguva sveču liešanas prasmes un savām rokām veidoja savu īpašo sveci, zēni - Jānim un meitenes - Līgai.
Nodarbība izvērtās interesanta un aizraujoša. Bērniem bija prieks un gandarījums par paveikto darbu.
Uzmini mīklu!
·         Smuidrs smuidrs ozoliņš, zelta zīle galiņā.
·         Otram kalpo, pats sevi tērē.
 
 
24. maijā notika Jāņu siera gatavošanas nodarbība.
Latvijā senās Jāņu tradīcijas paredz siera siešanu kā neatņemamu svētku sastāvdaļu, tāpēc arī mēs nolēmām pagatavot vienu no daudzajām siera receptēm, klāt liekot ķimenes, gan dažādas sēkliņas.
 
Es sasēju lielu sieru,
Jāņu dienas gaidīdama;
Jāņu dienu izdalīju
Pa maziem gabaliem. /L.t.dz./
 
25. maijā turpinot pētīt vasaras saulgriežu svētkus devāmies uz Daugavmalu, kur bērni mācījās pīt vainagus un dziedot Līgo dziesmas piedalījās saulītes peldināšanas rituālā, kā arī mielojās ar pašu gatavoto Jāņu sieru.
 
Jauni puiši, jaunas meitas,
Jāņu nakti neguliet,
Tad rītā redzēsiet,
Kā saulīte rotājās. /L.t.dz./
 
Kopīga vasaras saulgriežu tradīciju izzināšana un apgūšana bērnos raisīja pastiprinātu interesi par šiem svētkiem un to svinēšanu. Vēlētos, lai viņiem šīs zināšanas un izpratne par vasaras saulgriežiem būtu  kā ceļvedis, kas mudinātu arī savās ģimenēs šos svētkus svinēt, neaizmirstot senās latviešu tautas tradīcijas.
Vasaras saulgriežus katrs varējām izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām.
 
Jānīts nāca pār gadskārtu
Savus bērnus apraudzīt,
Vai tie ēda, vai tie dzēra,
Vai Jānīti daudzināja. /L.t.dz./