J.Joņevs - Eiropas Literatūras balvas laureāts

 

 
Frankfurtes grāmatu gadatirgū paziņoti Eiropas Savienības 2014. gada Literatūras balvas ieguvēji. Balva ir atzinība labākajiem jaunajiem autoriem Eiropā. Šogad balvu saņem Bens Bluši (Albānija), Milens Ruskovs (Bulgārija), Jans Ņemecs (Čehija), Makis Tsits (Grieķija), Odnija Eira (Islande), Jānis Joņevs (Latvija), Armins Ēri (Lihtenšteina), Pjērs Mejlaks (Malta), Ogņens Spahičs (Melnkalne), Marente de Mora (Nīderlande), Ugļeša Šajtinacs (Serbija), Birgila Oguza (Turcija) un Īvija Vailda (Apvienotā Karaliste).
“Sirsnīgi sveicu Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvējus!” sacīja izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes eirokomisāre A. Vasiliu. “Šī balva tiek pasniegta labākajiem jaunajiem autoriem Eiropā, neatkarīgi no viņu izcelsmes valsts un valodas. Mērķis ir izcelt labāko Eiropas mūsdienu literatūrā, veicināt pārrobežu tirdzniecību un rosināt citu valstu literatūras darbu tulkošanu, publicēšanu un lasīšanu. ES jaunā programma “Radošā Eiropa” piedāvā līdzekļus tulkošanai, lai palīdzētu autoriem piesaistīt citai tautībai piederīgu un citā valodā runājošu lasītāju uzmanību.”
Katrs uzvarētājs saņem 5000 eiro. Vēl svarīgāk — viņi nonāks prožektoru gaismā un iegūs lielāku starptautisko atpazīstamību. Viņu darbu izdevēji ir mudināti lūgt ES finansējumu godalgoto grāmatu tulkošanai citās valodās, lai tās sasniegtu jaunus tirgus.
Joņeva romāns “Jelgava 94” ir par jaunu cilvēku vēlmi un centieniem nostāties pretī ierastajai pasaules kārtībai, atšķirties no citiem, meklēt savu ceļu. “Jelgava 94” ir pirmā rakstnieka grāmata.
Grāmata “Jelgava 94” pieejama arī Salaspils novada bibliotēkā un tās filiālēs Dienvidu ielā un Saulkalnē.
 

Sīkāka informācija:

Informatīvais paziņojums MEMO/14/567 par autoru biogrāfiju un laureātu grāmatu pārskatu
Balvas tīmekļa vietne: http://www.euprizeliterature.eu/
Eiropas Savienības kultūras portāls: http://ec.europa.eu/culture