Ceļojošā izstāde „Sadzejotā valsts” jeb Sapnis par Latvijas valsti lirikā

 

Ko mūsdienās nozīmē sava valsts? Kas ir varonība? Ko šodien uzskatām par varoni un kādas ir viņa īpašības?
Līdz 14.maijam Salaspils novada bibliotēkā skatāma Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) ceļojošā izstāde „Sadzejotā valsts”. Muzeja speciālisti mūsdienīgā informācijas apmaiņas formātā, izmantojot sociālajiem tīkliem raksturīgo profilu principu, izveidojuši vēstījumu par Latvijas valsts tapšanu un attīstību. Izstādes vērtība ir kodolīgajā, asajā saturā, kas pausts vēsturiski spilgtu un nozīmīgu notikumu liecībās literatūrā un skatuves mākslā. Tajā atspoguļojas latviešu tautas literātu, dramaturgu, komponistu un mūziķu sapnis par savu valsti un tā īstenojums. Stendos lasāmi sapņotāju Raiņa, Kārļa Skalbes, Viļa Plūdoņa, Edvarta Virzas, Elzas Stērstes, Aspazijas, Vitauta Ļūdēna, Māra Čaklā, Imanta Ziedoņa, Māras Zālītes, Aleksandra Čaka, Jāņa Petera un citu autoru darbu fragmenti, kuri  Ēzopa valodā caur Daugavas, māju un varoņu tēliem ir izteikuši ideju par Latviju. Spīts, pārliecība, atbildība un teju pravietojumi strāvo dzejas rindās, rakstītās pirms simts gadiem un padomju okupācijas laikā.
20.aprīlī bibliotēkā norisinājās izstādes atvēršana. Viesojās RMM speciāliste Anita Smeltere, kura pastāstīja par izstādes veidošanu un akcentēja būtiskāko tās saturā. Salaspils 1.vidusskolas 11.klases audzēkņi piedalījās interaktīvā nodarbībā, kuras rezultātā tapa vīzija par mūsdienu varoni un viņa aktivitātēm. Pateicamies par sadarbību RMM kolēģiem un Salaspils 1.vidusskolas skolotājai Dainai Tauriņai!
Izstāde savā ziņā ir atgādinājums par Latvijas pirmsākuma un valsts atdzimšanas laika varoņiem un simboliem. Jauniešiem vēstījums, iespējams, kalpos kā jauns, izglītojošs impulss par nacionālajām vērtībām, kas viņiem dotas kopš dzimšanas – pamatā ir svešas un neskaidras.
 
 
 
Laipni gaidīti visi interesenti!
Uz tikšanos bibliotēkā!