Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa „Ziema Ziemeļos”

Jau sešpadsmito gadu Latvijā notiek Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas pasākumi. Šī gada tēma „Ziema Ziemeļos”.
Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā lasītājiem tika rīkotas Rīta stundas mazajiem bērniem un Krēslas stunda pusaudžiem.
            12. un 13. novembrī bibliotēkas draugi no Salaspils 1. vidusskolas 1.b un 2.a klases tika iepazīstināti ar Plupu no ziemeļiem.
 
„Plups ir maziņš „neredzamais”, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani.
Plups dzīvo tālu, tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras mājiņā pie ūdens, ko sauc par Zilūdeni”.
 
Bērniem bija iespēja noklausīties fragmentu no zviedru rakstnieces Inga Borg grāmatas „Ziema pie Plupa” un iztēloties kādas ziemas ir tālajos ziemeļos, un kā dzīvnieciņi pārziemo garo gadalaiku.
Ar bērniem pārrunājām, ka ziema visai dabai nav viegls gadalaiks un kad valda aukstums, un zemi klāj bieza sniega kārta, dzīvniekiem ir apgrūtināta barības atrašana, daži no tiem dodas ziemas guļā, bet citi ir pielāgojušies dzīvei skarbajos apstākļos. Noklausoties šo stāstu bērniem vajadzēja iztēloties, kāds viņuprāt izskatās šis mazais „neredzamais” Plups un to uzzīmēt.
            Savukārt, 14. novembrī, pusaudži noklausījās fragmentu no norvēģu rakstnieka Tarjei Vesaas grāmatas „Ledus pils”.
Speciāli šim pasākumam tika izveidotas ledus sveces, kas ļoti jauki iederējās pasākuma noformējumā.
Iesākumā nedaudz tika pastāstīts par ziemeļu zemi – Norvēģiju.
 
Majestātiskie kalni, fjordu skaistums, varenie ūdenskritumi, milzīgie ledāji, pārdabiskās būtnes –troļļi, kā arī izcilās norvēgijas personības – pētnieks Tūrs Heijerdāls, dramaturgs Henriks Ibsens un komponists Edvards Grīgs un viņa brīnišķīgā mūzika…
Pasākumā noslēgumā kopā radoši pavadot laiku veidojām kolāžas (izmantojot baltas, zilas salvetes un līmi) „Ziema Ziemeļos”.
Priekšālasīšana ir ļoti jauka tradīcija, kas savukārt dod lielu ieguvumu bērniem, jo tā attīsta klausīšanās prasmes, kā arī liek iztēloties un pafantazēt.
Šādos pasākumos gūstam arī patīkamas emocijas no kopā pavadīta laika.
 Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā apskatāma no bērnu zīmējumiem un kolāžām izveidota izstāde.