Vēsturiskas ēkas sētā zīmīgā datumā

             „Viņai vienlaik nācies saņemt kvēlu mīlestību un svelošu naidu. Viņa redz un zina tos melnos plankumus, kuros jāiemet gaismas strēle. Marina prot apvienot vienā divas mīlestības: mīlestību pret savu dzimteni – Latviju – ar mīlestību pret savu krievisko cilmi. Sajauktajā un nedraudzīgajā pasaulē viņa ienes savas sirds siltumu.” – tā par 19.augusta tikšanās viešņu -publicisti un rakstnieci Marinu Kosteņecku - nesen klajā nākušās grāmatas „Vēstules no XX gadsimta” priekšvārdā raksta autores tuvs draugs dzejnieks Knuts Skujenieks.

            Sirds siltuma un aizkustinājuma pilna bija draugu atkalredzēšanās un tikšanās ar lasītājiem, Marinai viesojoties Salaspils novada bibliotēkā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības projekta ietvaros. Saruna, kuru vadīja Biedrības direktore Karina Pētersone, bija par aizvadītajā gadā iznākušo atmiņu krājumu Mans XX gadsimts, rakstnieces dzīvesstāstu, radošo darbību un lomu nesenajos Latvijas vēstures notikumos. Grāmatas autore emocionālā stāstījumā atklāja spilgtas epizodes par to, kas tika piedzīvots rakstnieces tapšanas ceļā, kā un kādi notikumi risinājās pagājušā gadsimta 80. gadu beigās – laikā, kad Latvijas valsts sāka neatkarības atgūšanu. Marina – viena no Latvijas Tautas frontes dibinātājiem - aktīvi piedalījās liktenīgās norisēs, skaidri apzinoties, ka var tikt arestēta un aizsūtīta uz PSRS ieslodzījuma vietām. Atbildot uz K.Pētersones jautājumu par to, vai toreiz bija vērts riskēt, piedaloties politiski sarežģītos, bet valstiski izšķirošos notikumos, M.Kosteņecka sacīja: “Tauta ir dzīva tikmēr, kamēr dzīva ir tās kultūra un valoda. Jā, bija vērts. Viennozīmīgi.”

            Tikšanās izskaņā rakstniece atcerējās 19.augustu pirms 29 gadiem. “Sprādzienbīstamās” situācijas dēļ augusta puča dienās, viņa devās uz Latvijas Radio, lai paustu savu attieksmi pret notiekošo. “Man tikai bija svarīgi, lai viņi dzird, ka viņu deputāti nav iebēguši krūmos vai apmetuši kažoku uz otru pusi.” (Mans XX gadsimts, 2019) Arī šis izšķiršanās brīdis apliecina K.Skujenieka teikto par savu draugu: “Visu mūžu Marina ir cīnītāja ar ... nesagraujamu drosmi.”.

            Salaspils novada bibliotēka pateicas par grāmatu “Mans XX gadsimts” un “Vēstules no XX gadsimta” latviešu un krievu valodās dāvinājumu. Paldies par sadarbību LNB Atbalsta biedrībai un raksniecei Marinai Kosteņeckai, dodot iespēju ikvienam interesentam dzirdēt dokumentālus stāstus no cilvēkiem, kuriem bijusi nozīmīga loma Latvijas valsts vēstures griežos.

 

            Uz tikšanos pasākumos septembrī!

 

            Tekstu sagatavoja

            Ilze Zariņa

           Foto no bibliotēkas arhīva