Rīgas rajona 5.Grāmatu svētki

Grāmatu svētki tika atklāti ar pasākumu dalībnieku ierašanos un reģistrāciju. Pasākumu jau no paša sākuma kuplināja grāmatu apgāds „Likteņstāsti”, „I. Zeberiņa” grāmatnīca, un „Jāņa Rozes grāmatnīca”.

 

 Pasākuma pirmā daļa aizsākās ar Siguldas pilsētas bibliotēkas vadītājas Ligitas Zīvertes uzrunu, un stāstījumu par jaunākajām grāmatām, kuras veltītas Siguldas kultūras un vēstures tematikai. Šajā klāstā – krāšņā grāmata „Mana Sigulda”, kurā iekļauti Siguldas novada pamatskolēnu radošie darbi. To papildina mākslinieces Ivetas Īles ilustrācijas. Tepat arī dzejoļu krājums „Sigulda un Gauja. Dzeja”, kuras tapšanā piedalījusies arī Siguldas novada Siguldas pilsētas bibliotēkas vadītāja. Ievadvārdus šim izdevumam rakstījusi literatūrzinātniece Ruta Veidemane. Arī viņa svētku gaitā uzstājās ar Siguldai un tās apkārtnei veltītās literatūras analīzi, pārsteidzot klausītājus ar savām plašajām zināšanām un erudīciju. Plašu rezonansi Siguldas novadā ieguvusi grāmata „ Siguldas vēders”. Tajā aplūkots viens no novadpētniecības virzieniem – attiecīgā rajona kulinārijas ieražas. Kā saka grāmatas autori; „Virtuve ir katras mājas patiesā dvēsele. Dodoties apciemot kādu svešu zemi, cenšamies nobaudīt tās piedāvāto virtuvi, jo nereti tieši tā spēj palīdzēt izprast tautas patieso dabu, tradīcijas, pieredzi. Pie pilniem galdiem arī sarunas raisās vislabāk.”

Par grāmatas tapšanu stāstīja Sandra Ķirule - Siguldas novada domes Izglītības, kultūras, sporta un tūrisma pārvaldes vadītāja. Pasākuma rīkotāji stāstīja arī par jauno Siguldas fotoalbumu „Elpo. Dzīvo. Sapņo”. Tas aicināt aicina tos, kas albumā ievietotos attēlus aplūko uz papīra – atbrauc un elpo brīvi! „Elpo brīvi” - tas ir arī 2006.gadā apstiprinātais Siguldas moto.           
Pārtraukumā iepazināmies arī ar mūsu kolēģu Siguldas novada Siguldas bērnu bibliotēkas telpām un darbu. Kafijas pauzes laikā baudījām pasākuma rīkotāju sagādātos gardos našķus un aplūkojām koncertzāles „Baltais flīģelis” telpas.
            Pasākums turpinājās ar sarunu, kuras nosaukums ir „Dzīves apzinīgie pavērsieni”. Par sarunas gaitu rūpējās divas spilgtas personības - apgāda „Likteņstāsti” vadītāja Anita Mellupe un rakstnieks Zigmunds Skujiņs. Rakstnieks kavējās atmiņās par bijušo un rosināja filozofiskas pārdomas par dzīves un laika mijiedarbību. Arī Anita Mellupe dalījās pārdomās par savu pieeju grāmatu izdošanai, par grāmatas vērtību un nozīmi.


        
Svētku izskaņā norisinājās neliels konkurss. Bija jāatbild uz jautājumiem, kas saistīti ar grāmatu svētkos risinātajām tēmām. Pareizās atbildes liecināja par cītīgu klausīšanos un iedziļināšanos Grāmatu svētkos apspriestajos jautājumos. Arī Stopiņu novada Ulbrokas bibliotēka konkursa gaitā savā īpašumā ieguva pāris Siguldai veltītus izdevumus.

Noslēgumā, kopā ar kolēģēm devāmies aplūkot Siguldas pilsētas pazīstamākās apskates vietas. Pateicoties tikko atnākušajam rudenim veldzējāmies burvīgajā apkārtnē un reizē arī apspriedām ikdienišķus, bet bibliotēku darbībai svarīgus jautājumus. Apmeklējām Siguldas Vēja zvanu, pastaigājām pa Siguldas pils apkārtni un aplūkojām jaunus vides objektus – tradicionālos spieķīšus, kuriem nu katram piešķirts savs pilsētas nosaukums. Paldies Siguldas novadam un svētku organizētājiem par iespēju ieraudzīt Siguldu citām acīm! 

                                                        Ieva Mūrniece  
                     Stopiņu novada Ulbrokas bibliotēkas bibliotekāre