Grāmatu lasīšana – nenovērtējams ieradums

Šogad mums labi pazīstamais projekts Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir mainījis savu nosaukumu un turpmāk sauksies ZIEMEĻVALSTU LITERATŪRAS NEDĒĻA. Ziemeļvalstīs projekts norisinās jau 22. reizi, Latvijā  - 21. reizi. Šis projekts ir unikāls ar to, ka gada vistumšākajā laikā daudzās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēkās un skolās vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Šogad Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas tēma ir Ziemeļvalstu varoņi.
Ziemeļvalstu Literatūras nedēļai savijoties ar mūsu valsts svētkiem un nozīmīgo notikumu -Latvijas valsts simtgades svinībām, pasākumi iesākās patriotiskā gaisotnē. Īpašu pacilātības sajūtu mums sniedza skolotāja Anita Voras kopā ar audzēkni Elīzu Slokenbergu, norunājot O. Vācieša dzejas rindas un rosinot katru apzināties, ka esam ļoti īpaša vēsturiskā notikuma liecinieki, un novēlēja sajust svētku prieku.
Iepazīstinot ar zviedru bērnu rakstnieces A.Lindgrēnes bagātīgo daiļradi, lasījumos jau vairakkārt esam izmantojuši autores literāros darbus, un arī šoreiz mēs izvēlējāmies lasīt fragmentus no grāmatas „Ronja – laupītāja meita.”
A.Lingrēne par sava stāsta ieceri stāstījusi: „Viss sākās, kad reiz gāju gar augstu kalnu, kura galā atradās sena pils, kas bija pāršķelta uz pusēm. Nodomāju – kādi gan cilvēki tur kādreiz dzīvoja? Varbūt tās bija divas laupītāju ģimenes – vienai bija meita, otrai dēls? Tajā pašā mirklī man dzima doma uzrakstīt šo Romeo un Džuljetas stāstu.” 1984. gadā ir iznākusi filma, kura kļuva par tā gada visvairāk skatīto kinodarbu Zviedrijā. 1985. gadā Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā filmai piešķīra balvu “Sudraba lāci.”  Ir iestudēti neskaitāmi uzvedumi, mūzikli un pat ģimenes opera. Arī Latvijas teātros stāsts par Ronju iestudēts vairakkārt, tostarp Dailes un Leļļu teātrī.
Stāsts ir par diviem laupītāju bērniem Ronju un Birku. Patiesu draudzību, aizraujošiem un drosmīgiem piedzīvojumiem.
Pasākuma noslēgumā tika izspēlēta spēle, kurā bija jāizvēlas varonis, kuru raksturo atbilstošais priekšmets. Kā izrādās šis uzdevums bērniem nebija sarežģīts, jo skandināvu literārie varoņi ir labi atpazīstami.
Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas laikā tika noorganizēti 7 pasākumi, kurus kopumā apmeklēja 163 bērni.
Paldies skolotājām par atsaucību! Uz veiksmīgu turpmāko sadarbību!
Lai grāmatu lasīšana ir kā vērtīgs ieradums!
 
Inita Siņica
Bērnu un jauniešu nodaļas vadītāja