Bibliotēka. Dzejas dienas. Personīgi.

Šoruden Salaspils novada bibliotēkā dzejas svētkus svin vairākas dienas. Kā jaunā paaudze, tā seniori. Repertuārā – tradīcijas un jaunrade, sakritība, klasika, vieta Dižgaru vārdam un izpausmes forma – atbilstoša auditorijai…

16. septembra Dzejas dienu vakars bibliotēkā aizsākas ar ceļojošās izstādes „Latvijas mazās gaismas pilis” atvēršanu, kas tapusi, īstenojot Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora Andra Vilka un Limbažu Galvenās bibliotēkas direktores Dzintras Justas ideju. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Fotogrāfijās iemūžinātas un izstādē skatāmas Latvijā jaunuzceltās un renovētās bibliotēkas, tostarp arī Salaspils novada bibliotēka, kura apmeklētājiem atvērta 2011.gadā jaunās telpās.

 Izstāde ikvienam interesentam apskatāma Salaspils novada bibliotēkas 2.stāvā no 16.septembra līdz 6.oktobrim.

            Izstādes atvēršanai seko ilgi gaidītu un nu - sagaidītu skatuves mākslinieku uzstāšanās. Viesos ir aktrise Sigita Jevgļevska un mūziķis, akustiskās ģitāras virtuozs, pedagogs Māris Kupčs ar koncertprogrammu „Grēcinieka lūgšana…”. Tajā skan Jāņa Petera dzeja un dziesmas ar tautā mīlētā un populārā dzejnieka vārdiem. Telpas un laika izjūta, apkārtējās vides uztvere, vērtības un iekšējās pasaules krāsas atspīd Sigitas rūpīgi veidotajā dzejas un dziesmu spēlē. Vakara gaitā lēnām sijājas lēnprātīga sirsnība un aktrises meklējumi pēc „atbalsta punktiem” klātesošajos vainagojas ar atspulgu sajūsmā un dzidrās pērlēs, kas noskalo dvēseli. Abu mākslinieku radošais, saskanīgais tandēms apbur un aizkustina. Programmā savijies spēcīgais un rotaļīgais, dzīves nenovēršamais un dvēseliskais, vārds un melodija. Tā ir dzīva. Laiks piepildīts katram, kas atnāca, piedalījās un bija… Katram ar savām pārdomām, atmiņām un brīdi „tagad”.

            Salaspils novada bibliotēkas kolektīvs pateicas visiem, kas 16. septembra vakarā bija kopā mirklī, kad vārds izteikts un izdziedāts ļauj kļūt bagātākam emocijās un piedzīvotajā. Paldies liepājniekiem par atsaucību, atvērtību un nesavtīgo dalīšanos no personīgā „sirds graudu” apcirkņa. Paldies arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības direktorei Olitai Pričinai-Voitikai par sadarbību un klātbūtni ceļojošās fotoizstādes „Latvijas mazās gaismas pilis” atvēršanā.

                    

 

Tekstu sagatavoja

bibliotekāre Ilze Zariņa

Foto: Ketija Klempnere