Andra Manfelde un viņas „Zemnīcas bērni”

Katru gadu aprīlī Latvijā tiek atzīmēta Bibliotēku nedēļa, šogad – no 18.-24. aprīlim. Tās ieskaņā 15.aprīļa pēcpusdienā Salaspils novada bibliotēkā viesojās dzejniece Andra Manfelde .

 

Autores nozīmīgākie darbi ir meitai Annai veltītā pasaku grāmata „Sirds pasaka’’, divi dzejoļu krājumi „Betona svētnīcas” un „tranšejas dievi rok’’, dokumentāls stāsts „Adata”, kurā Andra stāsta par savas dzīves tumšo pusi – narkotikām, un arī par spēju mainīties, atdzimt dzīvei, otrai iespējai. 2010. gadā iznāca A. Manfeldes atmiņu tēlojums „Zemnīcas bērni”, dzejniece vēstījumu ir ierunājusi arī CD formātā. Par šo darbu dzejniece saņēma Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas un Ventspils domes balvu „Sudraba tintnīca”.

 

„…dvēsele mīt asinīs.” Tādēļ es ticu, ka mana asins matrica spēj iedot kodu. Atslēgu, ar kuru iespējams atslēgt paaudžu durvis, pārvarēt laiktelpu un nokāpt zemnīcas krēslā. Šajā atmiņu tēlojumā vēlos dalīties ar to, ko aizvestie, izturēdami Sibīrijas stepē un sniegā, jūt. Mani vecvecāki – Anna, Kristaps un viņu bērni.

 

„Zemnīcas bērni” - tās ir bērnu atmiņas par Sibīrijā pavadītajiem gadiem, emocionāli piesātinātas, skumīgas, bez politiska vēstījuma.

Tās ir A. Manfeldes mammas un viņas māsas stāstījums un vecātēva uzņemtās fotogrāfijas. Un tieši ar nejauši atrastu fotogrāfiju sākās šis vēstījums. Atrastā fotokartiņa palīdzēja dzejniecei saprast, ka „Viss, kas ir noticis ar manu ģimeni, skar arī mani, un ne jau tikai mani.  Izsūtīšana – tas ir tautas notikums, kam ir jāpievērš jauniešu uzmanība. Mums vajag lepoties ar šiem cilvēkiem, kas to ir pārcietuši.”

 

Nākotnē dzejniece ir iecerējusi izveidot ģimenes uzņēmumu – savu izdevniecību, un atkārtoti izdot grāmatu „Adata”, dzejoļu krājumu „Kurzemniece Kristīne”. Padomā ir arī mazformāta grāmatiņa par Gotlandi.

 

Lai arī klausītāji nebija ieradušies kuplā skaitā, tikšanās izvērtās par jauku un sirsnīgu pasākumu. Paldies mūsu lasītājiem!

 

 

Salaspils novada bibliotēka

Laura Bula